2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

„ESÉLY A HAZATÉRÉSHEZ”

… CÍMMEL KÉTÉVES UNIÓS PROGRAMOT INDÍTOTT A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT A GYERMEK- ÉS LAKÁSOTTHONAIBAN ILL. A NEVELŐSZÜLŐI HÁLÓZATÁBAN ÉLŐ GYERMEKEK RÉSZÉRE 2012. június 21-22-én egy nyitókonferencia keretén belül mutatják be azt a programot, amit a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ valósít meg az elkövetkezendő két évben. Az intézmény 49 215 764 Ft 100 % intenzitású támogatást nyert el „Esély a hazatéréshez” című TÁMOP 5.2.5/A-10/2-2010-0059 azanosítószámú projektjének megvalósítására, amely különböző terápiás, személyiségfejlesztő, tehetségesítő, drogprevenciós foglalkozásokon keresztül segíti a gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek és fiatalok hazagondozását és a társadalomba való reintegrációját.
A most induló foglalkozássorozat alapvető célja a hátrányokkal küzdő iskoláskorú gyermekek, családjaik, valamint a fiatalok integrációs esélyeinek növelése, oktatási rendszeren kívüli preventív célú programokkal, amelyek kompenzálják a hátrányaikat, csökkentik a devianciáikat, segítik az iskolai megfelelésüket, és a megfelelő társadalmi minták elsajátítását a munka világára való felkészülésüket, valamint erősítik a társadalmi részvételüket.  A projekt két éves időtartamú, 2012. május 1-től 2014. április 30-ig tart.
A projekt célkitűzéseit a konstrukció elvárásaival összhangban határozta meg az intézmény: A gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek tehetséggondozása, személyiségfejlesztése a csoportos terápiák keretében; A gyermekekkel közvetlenül foglalkozó szakdolgozók, nevelőszülők felkészítése a gyermekek személyiségfejlesztésére, képességfejlesztésére, tehetséggondozására; A szakellátásból a családba való kerülés esélyének növelése, a hazagondozás feladatainak metodikai megújítása, tapasztalatok, esetek elemzése; A gyermekeket a személyiségfejlesztő foglalkozásokon, terápiákon felkészíteni a vérszerinti kapcsolattartásra, hazagondozásra, önazonosságuk, identitástudatuk erősítésével, az önkifejezés módszerével; A gyermekvédelmi gondoskodásban nevelkedett fiatal felnőttek önálló életkezdésének, életvitelének segítése, az életvezetési tanácsadás és támogatás által; Az egészséges életszemlélet, életvitel megalapozása, a prevenciós tevékenységek hatékony megvalósítása, elsősorban a drogprevenció területén.
A célok elérésének érdekében a projekt két éves időtartama alatt biblioterápiai, drámaterápiai, zeneterápiai, drogprevenciós és képzőművészeti foglalkozásokat tartanak a nevelőszülői hálózatban ill. a gyermek- és lakásotthonokban ellátott gyermekeknek; életvezetést és pályaorientációt az utógondozói ellátásban résztvevőknek; szupervíziót a gyermekvédelemben dolgozó szakembereknek és személyiségfejlesztést a nevelőszülőknek.
A főbb programok mellett nyári táborok lebonyolítására is sor kerül, valamint egy nyitó- és egy időközi konferencia megtartására a tapasztalatok megbeszélése és a projekt eredményeinek nyilvánosságra hozatala céljából.
A projekt keretén belül hangsúlyt fektet a projektmenedzsment a GYES-en és GYED-en lévő kolléganőkkel való szervezett kapcsolattartásra (baba-mama klubot szerveznek), önkéntes napok keretében hozzájárulnak intézményeik és a nyári tábor helyszíneinek szebbé tételéhez; a környezettudatosság jegyében pedig újrahasznosított, energiatakarékos és zöld eszközöket szereznek be a projekt megvalósításához.
A projekt helyszínei: Miskolc, Ózd, Encs, Halmaj, Girincs, Sárospatak, Alsózsolca, Gönc, Hernádvécse, Balatonszárszó, Pálköve.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek