2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • „Az első a bor” – nemzetközi jelentőségű program épül Tokaj-Hegyalján

„Az első a bor” – nemzetközi jelentőségű program épül Tokaj-Hegyalján

A Tokaj Hegyalja Programiroda újra élettel tölti meg a borászatáról ismert világörökségi kultúrtájat. A tokaji borvidék jövedelem- és kultúratermelésének visszaállítását célul kitűző program egy erős és hatékony vidéki szervezeti kultúrát hozhat létre.
Takács András programvezető elmondta, a hátrányos helyzetű térség „saját eszének” összerakásával, a helyi közösség szaktudásának felhasználásával léphet előre. A Rádió Orient műsora Perlaky-Papp József és Papp-Váry Árpád marketing szakértők hozzászólásaival mutatta be az UNESCO érdeklődését is felkeltő projektet.


Tokaj-Hegyalja Magyarország kiemelt, izgalmas tájegysége. A világörökség része márkázás szempontjából kiváló terület – emelte ki a Rádió Orient műsorában Perlaky-Papp József PR stratéga. A Tokaj Hegyalja Programiroda új projektjében ki is használja ezeket a lehetőséget: vissza kívánja állítani a régió jövedelem- és kultúratermelését. Takács András programvezető elmondta, a projekt előkészítő szakasza már lezárult, megszületett a jogszabályi keret. „Hosszú időt követően Tokaj-Hegyalja végre egységes területfejlesztési régió lett. A projektünk célja, hogy a térség identitás- és kultúraképző bora mellett Tokaj-Hegyalját és a világörökségi címet is megmárkázza.
Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége elmondta, a kitűzött célok eredményes megvalósításához egy jól felépített, jövedelmet szervező közösségre van szükség. „Szerencsére a térségben sok helyi szereplő van jelen. Ennek és a konszenzusnak köszönhetően nagyon erős, hatékony vidéki szervezeti kultúra jöhet létre. Takács hozzátette, a projekt alakulását az UNESCO is figyelemmel kíséri, így a régióban nemzetközi jelentőségű program épül.
„Jó látni, hogy gazdája van a területnek” – emelte ki Perlaky-Papp. A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) docense elmondta, korábban összehangolatlan online tartalmakkal megjelenő régióban látható a fejlődés. „Markáns változás várható ettől a programtól” – mondta. Papp-Váry Árpád marketing szakértő hozzátette, fontos, hogy a tokaji bor mellett mást is felmutassanak. „Az első a bor, azonban emellett a helyi gasztronómiát és egyéb elemeket is ki kell emelni” – hangsúlyozta.
A Tokaj-hegyaljai program a 2014-20-ig tartó időszakra készíti fel a borvidéket. Az elkövetkező másfél évben a közösségi helyi struktúrák és célrendszerek kiépítése a feladat. Takács András a program konkrét hasznának első megnyilvánulásait 8-10 évvel későbbre jósolta. „A munkát hosszú távra tervezzük, gyors gazdasági eredményeket nem ígérhetünk. Először el kell végezni a közösségépítést és a tervezéseket. Ezután következik a források generálása, majd a tényleges megvalósítás” – mutatta be az időbeli terveket. Hozzátette, Tokaj-Hegyalja 2014-től már nem lesz hátrányos helyzetű.
A projekt negyedik márkaként a helyi közösség kiépítését jelölte meg. Takács kiemelte, a célok megvalósítása érdekében üzemképes állapotba hozzák a helyieket. „Lehetőséget teremtünk a helyi vállalkozók megerősödésére” – emelte ki. Perlaky-Papp is nagy lehetőséget lát a helyeik bevonására. „Amennyiben sikeresen fogják össze a szándékokat és megfelelően kezelik a különböző szereplők érdekeit, óriási dolog bontakozhat ki, újra élettel telhet meg a régió” – hangsúlyozta.
A helyi közösségek bevonása a működtetésbe UNESCO-elvárás a világörökségi helyszíneken – emelte ki Takács. Tokaj-Hegyalján szerencsére sok az érintett, azonban az átláthatóság érdekében szükség van egy tiszta szervezeti kultúra kialakítására. Ezt célozza a három fő lábból álló kerekasztal kialakítása. Első elemként, egy kvázi parlamentként széleskörű egyeztető fórumot alakítanak ki az összes szereplő részvételével. „A helyi szereplők bizalmának visszaállítása fejlesztéspolitikai kérdés” – hangsúlyozta Takács András. A Tokaj-Hegyalja Intézet tudományos akadémiaként működne, a helyi, a megyei és az államigazgatási szakembereket foglalná magába. A programvezető itt a helyi szaktudás kihasználásának fontosságát emelte ki. „Egy hátrányos helyzetű térség saját eszének összerakásával tud gyorsan fejlődni”. Hozzátette, a kerekasztal harmadik lába egy rendszerműködtető elem lesz.
A program modellértékű, multiplikátor hatású lehet. Ha jól vizsgázik igazi példaként tekinthetnek rá, más tájegységek esetében is jól alkalmazható lehet. A Tokaj-hegyaljai projektben megvannak ezek a lehetőségek – emelte ki Perlaky-Papp. Papp-Váry zárszóként hozzátette, nehéz imázst építeni, azonban jó alapokra van mit építkezni.
Forrás: OrientPress

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek