2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Megtartotta éves közgyűlését a Borsodi Zenei Társaság

Megtartotta éves közgyűlését a Borsodi Zenei Társaság

Az igényes zene népszerűsítése céljával alakult egyesület továbbra is fontos feladatának tartja a muzsikus társadalom összetartását, az ifjúság zenei nevelését. A zenei ismeretterjesztés és ízlésnevelés, a zenét szeretők táborának kiterjesztése ma épp oly fontos, mint a társaságot alapító elődeik idejében. – fogalmazta meg Várkoly Imre, a Borsodi Zenei Társaság elnöke.
A Borsodi Zenei Társaság az elmúlt időszakban is koordinálta a megyében élő muzsikusok és zenetanárok közötti kapcsolattartást, aktivizálta a megyében élő zenetanárokat, valamint elősegítette a megyében élő muzsikusok elszigeteltségének feloldását. Összefogta a megye zenetanárait, muzsikusait, azoknak is lehetőséget biztosítva a szakmai fejlődésre, akiknek nincs lehetőségük zenekarban játszani, de szeretnek zenélni és szeretik is bemutatni mindazt, amit megtanultak. Híreket, információkat biztosított az ország zenei életéről, zenei eseményekről, a zeneoktatással kapcsolatos feladatokról, gondokról, eredményekről. Folyamatosan kiállt a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben is a zene- és művészetoktatás minél előnyösebb finanszírozásáért, mert ennek a területnek különösen fontos jelentősége van a gyerekek személyiségfejlődésében. Ezért szoros kapcsolatokat tart fenn társaságunk a megye zene- és művészeti iskoláival, melyek közül kettőt minden évben meglátogatunk, hogy első kézből tapasztalhassuk meg a zene- és művészetoktatás helyzetét.

Szervezetünk alapítója a Magyar Zenei Tanácsnak, mely szerintünk a legjelentősebb magyar zenei szervezet, akinek a véleményét minden fontos zenét érintő kérdésben kikérik. E szervezet nemzetközi szinten is komoly rangot és elismerést vívott ki magának. A szervezetben 1 szavazati joggal rendelkezünk. A Magyar Zenei Tanács munkájában folyamatosan részt vettünk, munkájukat a továbbiakban is figyelemmel kísérjük.

Nemzetközi kapcsolataink között meg kell megemlíteni, hogy minden évben március 15-én Szlovákiában Tornaalján megkoszorúzzuk Bagaméri Virágháti Lajos 1848-as színész, zenész, honvéd sírját. Több éve felvettük a kapcsolatot a helyi Kulturális Antropológiai Műhely szervezetével, mely egész Dél-Szlovákia területén végez kulturális tevékenységet és szintén keresi az együttműködés lehetőségeit más szervezetekkel.
Ápoljuk mindazokat a zenei hagyományokat, melyekre méltán lehetünk büszkék, mint magyarok, a társaság tevékenységében nagyon fontos szerepet tölt be a zenei évfordulók méltó megünneplése. Ezek közül is kiemelkedik a Zenei Világnap, amit minden évben október 1-én igyekszünk kiemelt helyszínen ünnepelni. 2011-ben a „Liszt év” alkalmából két alkalommal rendeztünk koncert- és előadás sorozatot a megye 20 iskolájában és a Művészetek Házában.

Folytatjuk azt a szép hagyományt, hogy kutatjuk megyénkben a híres kastélyokat, ahol koncerteket szervezünk, és előadói esteket tartunk. Nem mellékesen ez az idegenforgalom fellendítését is segítheti és pályázati forrásokból remélhetőleg neves előadóművészeket is meg tudunk majd hívni.

A Borsodi Zenei Társaság egyre több pályázatot ír, ezzel is próbálja növelni bevételeit. A pályázatok nagy segítséget jelentenek, mert többek között olyan komoly rendezvényeket tudtunk ezekből létrehozni, mint a „Miskolci Bach hét”, amit ebben az évben már második alkalommal rendezünk meg és jó esélyünk van rá, hogy hagyományt teremtsünk. A barokk zene és az egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb óriása, Johann Sebastian Bach emlékére rendezett programsorozat megálmodója Flach Antal csembalóművész volt. A tavalyi rendezvényeken résztvevők miskolci kötődésű, helyi lakosok és többségében Miskolcon született fiatal előadóművészek, muzsikusok, muzsikus jelöltek voltak. Programunkkal olyan hagyományt kívántunk teremteni, ahol prioritást élvez az ifjúság megszólítása, mint célcsoport. A Bach-hét további és kiemelt célja volt még, hogy a fiatalabb résztvevők hallhassák idősebb pályatársaikat és olyan kapcsolatokat alakíthassanak ki, amely megerősítheti őket a zeneművészet iránti ambíciójukban, hogy jobban megismerhessék egymás munkáját, hogy a város művésztanárai nyilvános fellépéseken is megmutathassák szakmai rátermettségüket. Városunk nemcsak komolyzenei és könnyűzenei kínálattal rendelkezik, hanem alkalomadtán annak keverékével is, amelyet a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz tanszaka mutatott be. A rendezvények helyszínei a város történelmi templomai és az újonnan felújított Zenepalota voltak. A közreműködői sokszínűséget az „Önkéntesség Európai Éve” szolgáltatta: a gyermek résztvevők biztonsága érdekében önkéntesek is bekapcsolódtak a programba, amely egyben remek alkalom volt arra, hogy a fiatalokat zenei, közművelődési és egyéb kulturális rendezvényeken is aktivizáljuk. Idén 2012. május 14-19 között tartjuk a Bach-hét rendezvényeit, ami egy egész hetet kitöltő program. Érdekessége, hogy Bach műveit megpróbáljuk olyan helyszíneken előadni, ahová az eredetileg íródott, így pl. több miskolci templomot is érintenek a koncertek.

Ebben az évben lesz olyan kamarazenei találkozó a mi szervezésünkben és megvalósításában, ahol kifejezetten nyugdíjas zenetanárok, művészek mérik össze tudásukat Borsod megyéből. Emellett továbbra is keressük a tehetséges fiatalokat, akiknek fellépési lehetőséget szeretnénk biztosítani egész évben. Szakmai tevékenységünkhöz az is hozzá tartozik, hogy oktatással, információval és kedvezményes szakmai belépőjegyekkel támogatjuk tehetséges ifjú kollégáinkat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek