2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Miskolci seniorok győzelme Egerben

Több rekord is született a sűrített levegővel hajtott járgányok ötödik nemzetközi viadalán – Nem hiába szívták fel magukat

–    Miskolci győzelem is született a sűrített levegővel hajtott járművek versenyén


–    Minden eddiginél több induló

–    4 ország 41 csapata
Az idei, sorrendben ötödik Nemzetközi Rexroth Pneumobil versenyen a Miskolci Egyetem Ősi EntRóPia nevű csapata diadalmaskodott az újként bevezetett senior kategóriában.

A lelkiismeretes munkának, a szakértelemnek és az egyetemekkel való szoros együttműködésnek köszönhető, hogy a Pneumobil verseny olyan légkört, és feltételrendszert teremtett meg az elmúlt öt évben, mely a komoly megmérettetésre kész műszakis hallgatók új generációját is kinevelte. Közkívánatra, az idén először Senior kategóriában is összemérhették tudásukat a már rutinosnak számító, több éve visszajáró csapatok és versenyzők; 6 csapat állt rajthoz.
Ebben a számban azok a már végzett hallgatók indulhattak, akik az előző évi versenyek valamelyikén már részt vettek, és a korábbi járművüket – amennyiben az megfelelt a 2012-es versenykiírásnak – az egykori képzési helyük biztosította részükre. A kategória legjobbja a miskolci ŐSI EntRóPia csapat lett, melynek tagjai így tovább öregbítették egykori alma materük, a Miskolci Egyetem hírnevét.
Az ötödik, jubileumi Pneumobil verseny indulói idén is bizonyították, hogy a levegő nem csupán a szerves élet, de a jövőt idéző, innovatív járművek hajtóereje is lehet. A magyarországi műszaki felsőoktatási intézmények hallgatói és a Csehországból, Lengyelországból és Romániából érkező csapatok szurkolók sokasága előtt mutatták meg, hogy komolyan vették a feladatukat, és a pneumatikus hajtással rendelkező járművek nem csupán házi barkácsolások, hanem gondos műszaki tervező munka eredménye.
Az egész napos szombati családi majálison a futamok mellett gyermekprogramok, rajzpályázat, alternatív hajtású járművek performansza és versenye, akrobatikus táncbemutató és a népszerű Balkan Fanatik együttes koncertje gondoskodott a technikai sportok rajongóinak szórakozásáról.

Újra hódítottak a levegő urai – tovább gyorsult a nagy földi légkörzés


Több rekord is született a sűrített levegővel hajtott járgányok ötödik nemzetközi viadalán

Hamisítatlan tavaszköszöntő fesztiválhangulat tette emlékezetessé az ötödik, jubileumi Rexroth Pneumobil Verseny döntőjét az egri Érsekkertben. A négy országból érkező 41 csapat összesen öt kategóriában mérte össze tudását a saját tervezésű és kivitelezésű, sűrített levegővel hajtott járművek hagyományos versenyén. A parázs futamokon minden eddiginél kiegyensúlyozottabb mezőny találkozott, ami nem csupán a viadal növekvő nemzetközi presztízséről árulkodik, hanem a versenyzők felkészültségéről, műszaki tudásáról is. Az idei legjobb léghajtányt építő csapat, a szegedi MK Laren tagjai – elsőkként az egyenlők között – mostantól egy éven keresztül a Rexroth Legjobb Pneumobilja cím birtokosaként emlékezhetnek vissza a virágba borult parkban aratott szombati győzelemre.
Az ötödik, jubileumi Pneumobil verseny indulói idén is bizonyították, hogy a levegő nem csupán a szerves élet, de a jövőt idéző, innovatív járművek hajtóereje is lehet. A magyarországi műszaki felsőoktatási intézmények hallgatói és a Csehországból, Lengyelországból és Romániából érkező csapatok szurkolók sokasága előtt mutatták meg, hogy komolyan vették a feladatukat, és a pneumatikus hajtással rendelkező járművek nem csupán házi barkácsolások, hanem gondos műszaki tervező munka eredménye.
Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője köszöntőbeszédében hangsúlyozta, hogy a Pneumobil verseny egyedülálló módon teszi próbára a fiatal szakemberek innovációs készségét és találékonyságát.
„ A verseny megmutatja, hogy a mérnöki munka nem valamiféle valóságtól elrugaszkodott tevékenység, hanem a találékonyság éltető ereje, amelyből mindenki részesülhet. Egymásra talál az éles, kutató szellem, és a legkorszerűbb ismeretekkel felvértezett szaktudás támogató ereje. A mai esemény ismételten bizonyítja, hogy jó úton járunk, és a műszaki értelmiség következő generációjának törekvései mind jobban egybeforrnak a Bosch vállalatok jövőt építő szándékaival.” – tette hozzá Javier González Pareja.  
2012 győztesei
A résztvevő csapatok az idei évben is öt kategóriában mérhették össze tudásukat és ügyességüket. A távolsági kategóriában, ahol a járműveknek egy sűrített levegővel feltöltött palackkal a lehető legnagyobb távolságot kellett megtenniük, a marosvásárhelyi METALMOBIL csapata jutott a legtovább: léghajtányukkal összesen 9163 métert tettek meg. Az ügyességi futamban a járműveknek és pilótájuknak egy igencsak technikás pályán kellett a legjobb teljesítményt nyújtaniuk. Idén a Debreceni Széllovagok pneumobilja jutott át a célvonalon elsőként. A gyorsulási futam győztese erős mezőnyben a MK Laren Szeged csapata, mely léghajtányával alig 28 másodperc alatt teljesítette a pályaszakaszt. A legeredetibb konstrukció kategóriában a legkiemelkedőbb műszaki megoldásokat felsorakoztató, egyúttal leginnovatívabb jármű nyerhette el az elsőséget. A komoly elismerést jelentő díjat a győri Szent István Egyetem Air-Go Pneumobil csapata vihette magával. A jelképes koronát, azaz a Rexroth Legjobb Pneumobilja 2012 címet, amelyet hagyományosan az egyes versenykategóriák győztesei közül választ ki a zsűri, ezúttal a szegedi MK Laren csapata viselheti egy éven át.
Tamás Endre a verseny főszervezője hangsúlyozta, hogy a döntőbe jutott csapatok mindegyike egyenletesen magas műszaki színvonalú járművel érkezett. A nézők már-már a profik felkészültségét idéző, izgalmas futamokat szurkolhattak végig, miközben a viadal hagyományos fesztiválhangulata is megmaradt.
Az idén először senior kategóriában is összemérték tudásukat a rutinosabb versenyzők. Ebben a számban azok a már végzett hallgatók indulhattak, akik az előző évi versenyek valamelyikén már részt vettek, és a korábbi járművüket – amennyiben az megfelelt a 2012-es versenykiírásnak – az egykori képzési helyük biztosította részükre. A kategória legjobbja az ŐSI EntRóPia csapat lett, melynek tagjai így tovább öregbítették egykori alma materük, a Miskolci Egyetem hírnevét.
Ugyancsak ebben az évben írták ki először a legkreatívabb bukósisakot tervező csapatnak járó díjat. A sisaktervekre a facebook-on szavazhatott a nagyérdemű, így a versenyre elkészült egyedi sisakot a Science’s Kitchen csapat tagjai már büszkén viselték a döntő futamok alatt.  

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek