2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • XVI. Borsodi Fonó – Nemzetközi Folklórfesztivál – 2012 Miskolc, Diósgyőri Vár

XVI. Borsodi Fonó – Nemzetközi Folklórfesztivál – 2012 Miskolc, Diósgyőri Vár

A Kárpát-medence népművészetét, autentikus népzenei világát, csodaszép táncait, valamint a népzenei alapokon nyugvó világzene legjobb magyar produkcióit mutatja be eredeti módon összegyúrt formában az idei fesztivál.

Népzene, Világzene

Az idén három napos folklórfesztivál programjai között szerepel többek között a népzenei-világzenei kategóriában európai zenekarként első ízben WOMEX díjat elnyerő MUZSIKÁS együttes, a Diósgyőri várba több mint 3 évtizede hazajáró KALÁKA, valamint a Kossuth-díjas Szarka testvérpár vezette GHYMES együttes (fesztiválzáró koncert). A Világzenei Színpadon a CSÍK ZENEKAR vendégeként fellép LOVASI ANDRÁS és FERENCZI GYÖRGY (Rackajam). Játszik a KEREKES BAND, PALYA BEA Szefárd triója, MASZKURA ÉS A TÜCSÖKRAJ vagy a SÖNDÖRGŐ. Különleges csemegeként a nyári zenei fesztiválok nagy kedvence, a QUIMBY együttes is tiszteletét teszi a Fonón, így ezúttal a Csík zenekar interpretálása mellett eredeti hangszereléssel is hallhatjuk a „Most múlik pontosan” című, rendkívüli népszerűségre szert tett dalt.

Magyar népművészeti skanzen, grasztronómia

A fesztivál nagy hangsúlyt fektet az élő népművészet bemutatására is: a Déryné-ház előtti területen Magyar Népművészeti Skanzen kerül kialakításra. Hagyományőrző népi kismesterség-bemutatók, népművészeti termékek vására, gasztronómiai utca, valamint a bor- és pálinka udvar nyújt kellemes kikapcsolódást. A népi kismesterség- és gasztronómia bemutatása mellett a Skanzen elsősorban az autentikus népzenei produkciók, magyar- illetve moldvai csángó táncházak számára kínál hangulatos helyszínt. Itt hallhatók a hangulatfelelős „házi zenekarok” produkciói: játszik Barsi Csaba és az Agyagbanda, a Számadó zenekar, a Tényleg zenekar, valamint igazi különlegességként a Rézdudások falusi rezesbanda is.

A Kárpát-medence autentikus táncai

Pénteken láthatunk különleges erdőbényei kádártáncot, valamint a fesztivál vendége lesz az Ördögtérgye Néptáncegyüttes Kolozsvárról. (Az „ördögtérgye” hagyományos erdélyi tojásírási motívum, a felkelő nap és a megújulás szimbóluma). A vasárnapi koncertek előtt este 6 órától a Szinvavölgyi Néptáncműhely fergetegesnek ígérkező gálaestje kínál kitűnő szórakozást.

Kísérőrendezvény a belvárosban: Mikor – Miskolci Korzó Fesztivál

Idén is megrendezésre kerül a Mikor Fesztivál, azaz a Miskolci Korzó Fesztivál – Fiataloké a főutca, mely a XVI. Borsodi Fonó belvárosi kísérőrendezvényeként, a főutcán várja programokkal az ide látogatókat.

A programok között megtalálhatóak: koncertek, film és színház programok, irodalmi és kiállítási programok, valamint késő este idén is after party várja a vendégeket Miskolc belvárosában.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…