2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Tokaj vita: vessünk véget a borháborúnak!

Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegációjának vezetője háromoldalú megegyezést szorgalmaz a tokaji bor névhasználatával kapcsolatban.
„Több, határon átnyúló európai borrégió eredményesen rendezte a borkészítési eljárással- és névadással kapcsolatos kérdéseket. A francia- német- és luxemburgi területen fekvő Mosel menti borrégióban három ország termelői közösen népszerűsítik a hagyományos eljárással készülő termékeiket. Ez lehetne a követendő példa a tokaji bor névhasználata, készítési módja körüli vita mihamarabbi megoldásában. Ez egyszerre szolgálná mind a magyar, mind a szlovák minőségi bort készítők érdekeit.” – mondta Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegációjának vezetője tegnap a fontos politikai kérdésekben elhangzott felszólalásában.
A szocialista európai parlamenti képviselő ugyanakkor aláhúzta, hogy „a korábbi szocialista magyar kormánnyal együttműködve magam is 2007 óta küzdök a magyar tokaji bor védelméért. Az Európai Bizottsághoz intézett több írásbeli kérdésem is ezt a célt szolgálta. A szlovák „Tokaj” bejegyzés során a szlovák fél és az Európai Bizottság is hibákat követett el. A magyar kormány 2010 áprilisában kénytelen volt az Európai Bírósághoz fordulni az Európai Bizottságot perelve. A megnyugtató és gyors eljárás azonban az lenne, ha mielőbb tető alá lehetne hozni egy megállapodást Pozsony, Budapest és az Európai Bizottság között. Magyar, szlovák és összeurópai érdek a világszerte páratlan Tokaj hírnevének, minőségének megőrzése.”

„Az Unió borreformjának egyik legnagyobb vívmánya az egységes eredetvédelmi szabályozás. Ez jelentős mértékben növeli az európai borok nemzetközi versenyképességét, a fogyasztók érdemi tájékoztatását. A minőségi európai borok ügye azonban nem lehet államok közötti viszályok foglya.” – zárta felszólalását Tabajdi, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság főtagja.

forrás:elelmiszeronline

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…