2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Alsótagozat újratöltve

Békés Márta Iskolabolygó című verseskötete nyugodt szívvel ajánlható mindazoknak, akik már voltak iskolások, épp oda járnak, vagy akár csak azok lesznek majd. Hisz a benne szereplő versek nem csupán azért érdekesek, mert az általános iskola alsó tagozatos folyosóinak hangulatát idézik fel, hanem ebből adódóan azért is, mert sokakban önmagunk naivitását, fejlődéstörténetét és nem utolsó sorban élményeit-emlékeit fedezhetjük fel újra.

„Az iskolában minden másképp van…” – írja Békés Márta, s igaza van. Nem csak azért, mert „kilenckor már meg is kapjuk a tízórait”, vagy mert az „egy óra az nem hatvan perc”, hanem azért is, mert bár akkoriban legtöbben váltig tagadtuk, hogy szeretünk oda járni, utólag, egyetemista fejjel, egy-egy szigorlat után minden bizonnyal boldog mosollyal emlékszünk vissza azokra az évekre, amikor a legnagyobb gondunk még a piros-kék korongok nem-elvesztése, valamint a szolmizálás elsajátítása volt.

Bár kétségkívül igaz, hogy a versek közül néhány esetleg kissé pongyolán ábrázolja az iskolások hangulatát – e sorok írója például eléggé konzervatív a téren, hogy nem rajong az „aszondom”-hoz hasonló állítólagos diákszleng-szavak papírra vetéséért –, az elvitathatatlan, hogy a szerző gyakorló pedagógusként jó érzékkel tapintott rá a „növekvő nemzeték” olyan érzéseire, belső problémáira, melyek, mindnyájunkban lejátszódtak. Ráadásul, s ezt alighanem saját tapasztalatainkból is tudhatjuk, mindezek figyelmetlenségből, vagy érzelemmentességből több egykori ’tanítónénink’ elől rejtve maradhattak.

Bár talán alsós tagozatokban ez még nem annyira jellemző, mint a későbbi években, sok oktatót ugyanis a tananyag leadásán – sőt ledarálásán! – kívül az osztály nem, vagy csak kevéssé foglalkoztat. Az osztály azonban nem csupán körülbelül harminc eltérő személyiségű lény halmaza, hanem önállóan gondolkodó és cselekvő közösség is. Emellett az is – ha nem is elfogadható, de – érthető, ha számos, mindennapi nehézségekkel küzdő oktató már elfeledkezett a saját gyermekkoráról. Ebből adódóan tehát számukra is érdekes olvasmány lehet az Iskolabolygó – hisz az iskola nem csak a gyerekek, de ugyanannyira a tanárok mesevilága is.

DicsukD

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek