2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Spárta a miskolci oktatásban – 300 állást szüntet meg a Fidesz

Sajtótájékoztatón bírálta a Fidesz oktatáspolitikáját kedd délután a Jobbik miskolci frakciója annak a közgyűlési döntésnek az apropóján, amely több mint 300 tanár és technikai dolgozó álláshelyének megszüntetéséről határozott az áprilisi testületi ülésen.

Szegedi Márton, a Jobbik miskolci elnök-frakcióvezetője emlékeztetett arra, hogy a város fideszes polgármestere Kriza Ákos a kampányban munkahelyeket ígért, a Fidesz frakcióvezetője pedig stratégiai ágazatnak nevezte az oktatást. Ehhez képest a legutóbbi közgyűlésen a Fidesz-KDNP frakciószövetség több mint 300 tanár és technikai dolgozó álláshelyének megszüntetéséről döntött. – hívta fel a figyelmet a jobbikos politikus, aki szerint ezzel bekövetkezett Miskolcon az oktatás Spártája. A mostani tömeges leépítés, valamint a folyamatos forráskivonás Miskolc szellemi leépülését fogja eredményezni – hangsúlyozta Szegedi – még akkor is, ha a város Oktatási Bizottságának KDNP-s elnöke szerint ezt a csökkenő gyermeklétszám indokolja. „A városvezetés nem hajlandó tudomásul venni, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek számának drasztikus növekedése nem kevesebb, hanem jóval több pedagógust igényelne” – tette hozzá a Jobbik frakcióvezetője, kiemelve, hogy az ehhez szükséges források rendelkezésre is állnak. Többször javasoltuk már, hogy az egyházak iskolai térnyerése következtében felszabaduló anyagi erőforrásokat a város fordítsa az önkormányzati iskolák feltételrendszerének javítására.

A Jobbik már februárban tudomást szerzett a várható leépítésekről – ezt már Pakusza Zoltán, a Jobbik oktatásért felelős szakpolitikusa mondta hozzátéve, hónapok óta kérte a városvezetést, hogy biztosítsák számára az erről szóló adatokat, hogy azokból kiindulva a Jobbik segítséget nyújthasson az elbocsátások megelőzéséhez. Hiába, ugyanis az ezzel kapcsolatos információkat mindössze a közgyűlési döntés előtt 24 órával kapták meg a nemzeti radikális párt képviselői. Így – miközben a Fidesz folyamatosan az együttműködés fontosságát hangoztatja – nehéz konstruktívnak lenni. Mindez azt is jelzi, hogy a Fidesz meg sem próbálta megtalálni a megoldást a kérdésre, inkább választotta 300 család ellehetetlenítését, amiért szégyellhetik magukat a döntést megszavazó képviselők – zárta gondolatait Pakusza Zoltán.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek