2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Békés és Tolna megyében nehéz álláskeresőnek lenni

Az álláskeresők közül a legnehezebb helyzetben a távmunkára, illetve logisztikai beszerzési pozícióra pályázók vannak, míg a legkisebb konkurenciával a mérnököknek, informatikusoknak és pénzügyeseknek kell számolniuk – derült ki a Jobinfo.hu állásszemléző oldal 2012. első negyedévére vonatkozó elemzéséből. A munkaerőpiac továbbra is fővárosközpontú, a legkevesebb nyitott pozíció pedig Békés és Tolna megyében található.
A munkakeresők közül a távmunkára, a beszerzési és logisztikai, valamint az adminisztrációs, asszisztensi pozíciókra pályázók elhelyezkedési esélyei a legrosszabbak, ugyanis ezeken a területeken jelentkezik a legnagyobb arányú munkaerő-túlkínálat – derült ki a Jobinfo.hu állásszemléző oldal 2012. első negyedévre vonatkozó adataiból. A friss diplomások sincsenek könnyű helyzetben, hiszen sok vállalat nem szívesen vesz fel pályakezdőket – a 20 főnél többet foglalkoztató cégeknek mindössze 42 százaléka foglalkoztat friss diplomást (MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet: Diplomás pályakezdők a versenyszektorban, 2011). „Ugyanakkor nem csak a kevés nyitott pozíció jelenti a nehézséget a pályakezdők számára: sok gyakornoki pozícióként meghirdetett állásra nem friss diplomásokat keresnek, mindössze azért nem várnak el gyakorlatot, mert teljes betanítást nyújt a cég” – mondta el Kristók Balázs, a Jobinfo.hu állásszemléző oldal vezetője.

Az oldal álláspiaci elemzéséből az is kiderül, hogy a legkisebb versenyre a mérnökök és informatikusok mellett a gazdasági vagy pénzügyi pozíciót megpályázók számíthatnak, ezekben a szektorokban a legkiegyenlítettebb a keresleti és a kínálati oldal. „Az egyetemi keretszámok részben követik ezt a tendenciát, hiszen a mérnök és informatikus karok benne vannak a top3-ban, ugyanakkor a gazdasági szakokra mindössze 250 ösztöndíjas hallgatót fogadhatnak az egyetemek és főiskolák” – emelte ki Kristók Balázs.


Fővárosközpontú munkaerőpiac

Bár a legtöbb álláskereső a budapesti és Pest megyei pozíciókat keresi, mégsem ők vannak a legnehezebb helyzetben, hiszen a munkakínálat is erre a területre koncentrálódik. A Jobinfo.hu adatai szerint a kínált állások 43 százaléka a fővárosban és Pest megyében található, ezt követi mindössze 5 százalékkal Győr-Moson-Sopron megye, majd 4 százalékkal Hajdú-Bihar megye. A Békés és Tolna megyei álláskeresőknek a legrosszabbak a kilátásai, hiszen a Jobinfo.hu elemzése szerint itt található a legkevesebb nyitott pozíció.


A Jobinfo.hu elemzés háttere:

A hírben közölt információk a Jobinfo.hu állásszemléző oldal adatain alapulnak. Magyarország legnagyobb álláspiaci oldala a 2011, valamint a 2012 első negyedévében online feladott álláshirdetéseket vizsgálta meg, a közölt adatok mintegy 30 ezer pozíció paraméterei alapján kerültek összeállításra, de nem reprezentatívak a teljes hazai online álláskínálati piacra.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek