2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Olasz vendégkarmester a Miskolci Szimfonikus Zenekarnál

Olasz vendégkarmester a Miskolci Szimfonikus Zenekarnál

Ismét egy közismert olasz karmester vezényli a Miskolci Szimfonikus Zenekart csütörtök este a Művészetek Házában. Aldo Sisillo nevéhez számos híres operabemutató fűződik, de fesztiválszervezőként is ismert, és szívesen kalandozik más zenei műfajok világában.

A koncertnek akár a „szerelem zenéje” címet is adhatnánk, mivel olyan népszerű romantikus dallamok csendülnek föl, mint Csajkovszkij A hattyúk tava szvitje, és az ifjú házas Schumann boldogságát kifejező I. „Tavaszi” szimfónia. A koncerten elhangzik még Haydn C-dúr hegedűversenye, melyen Szecsődi Ferenc Liszt-díjas, és Érdemes Művész közreműködik, aki szólistaként a világ szinte összes neves hangversenypódiumán képviselte már hazánkat. A koncert 19 órakor veszi kezdetét a Művészetek Házában. Jegyek 1600 Ft-os áron kaphatók a Művészetek Háza jegypénztárában.

2012. április 19. csütörtök 19 óra

Művészetek Háza, Miskolc

MESTERBÉRLET

Csajkovszkij: A hattyúk tava – szvit

Haydn: C-dúr hegedűverseny

Schumann: I. B-dúr„Tavaszi” szimfónia

Miskolci Szimfonikus Zenekar

Hegedű: Szecsődi Ferenc

Vezényel: Aldo Sisillo

Jegyár: 1600 Ft

Aldo Sisillo

A nápolyi születésű karmester kiváló olasz művészek tanítványaként képezte magát és olyan zenekarokkal alapozta meg a hírnevét mint a bolzanoi Haydn Zenekar vagy a Moszkvai Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara. 2008-ban a Floridai Operában vezényelte a Traviata bemutatóját, Giacomo Puccini születésének 150. évfordulóján pedig a Trittico című operát vitte színre Puccini szülővárosában, Luccában. A karmester kortárs zeneszeretetéről is ismert. Részt vett különböző műfajokon átívelő zenei projektekben, amelyek során olyan művészekkel dolgozott együtt mint a híres jazz-zenész Ornette Coleman, Uri Caine, vagy a Faith No More-ból ismert Mike Patton. Napjainkban a oktatói tevékenységen kívül a modenai Fondazione Teatro Comunale színház és a Festival delle Nazioni di Città di Castello fesztivál művészeti igazgatója.

Szecsődi Ferenc

Szecsődi Ferenc 1954-ben született Budapesten. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Bodonyi István, a Zeneakadémián pedig Szűcs Mihály voltak a mesterei. Diplomájának megszerzésével egyidejűleg elnyerte a Zeneakadémia Nagydíját. Tanári pályafutását 1977-ben Szegeden, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán kezdte, s zenepedagógiai munkáját 2000-ben habilitált egyetemi tanári cím odaítélésével ismerték el. Nemzetközi szólókarrierje 1984-ben indult, amikor a Cziffra Alapítvány nagydíjasa lett. Azóta szívesen látott művész Európa számos nagyvárosának hangversenypódiumán Párizstól Bécsig, Bolognától Madridig, Prágától Zürichig vagy éppen Kijevig. 1992-ben az év legjobb előadóművészévé választották, és a következő évben állami kitüntetésként Liszt-díjban részesült. Pedagógiai munkássága elismeréseképpen 1996-ban Weiner-díjjal tüntették ki. 2005 óta a Hubay Jenő Társaság elnöke. 2009-ben a Magyar Köztársaság Érdemes művésze kitüntetést kapta.  Lemezkiadványai közül a magyar hegedűirodalom klasszikus vonulata a jelentős. A „Világhírű Hubay hegedűiskola titka” című előadását számtalan magyar városban és külföldön, így 2008-ban Bernben (Svájc) nemzetközi zenei konferencián mutatta be.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek