2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Barokk muzsika a Miskolci Szimfonikus Zenekar előadásában

Barokk muzsika a Miskolci Szimfonikus Zenekar előadásában


A régi zene kedvelői számára egy igazi csemegét kínál a Miskolci Szimfonikus Zenekar április 2-i koncertje. Az este 7 órakor kezdődő hangversenyen számos népszerű darabot meghallgathatunk a barokk kor remekei közül, így például Bach h-moll szvitjét, egy Händel és egy Corelli Concerto grossot, valamint a dallamos alkotásairól ismert Pergolesi, Concerto in sol című művét.
A közkedvelt műveket felvonultató koncert nem csupán a barokk zene elkötelezett híveinek, de minden érdeklődőnek kellemes időtöltést kínál. A koncerten szólistaként közreműködik Siklósi Tamás, a zenekar I. fuvolása, a zenekart pedig Kovács László vezényli. Jegyár: 1600 Ft.

2012. április 2. hétfő 19 óra

Barokk-est

Művészetek Háza, Miskolc

NÉPSZERŰ ZENEI ESTÉK

Händel: Concerto grosso

Corelli: Concerto grosso

Pergolesi: Concerto in sol

Bach: h-moll szvit

Miskolci Szimfonikus Zenekar

Fuvola: Siklósi Tamás

Vezényel: Kovács László


Siklósi Tamás

Fuvolaművész, fuvolatanár. Fuvolatanári, majd fuvolaművészi diplomáját a Liszt Ferenc  Zeneművészeti Egyetemen szerezte, Miskolcon illetve Budapesten. Tanárai jeles magyarországi és európai művésztanárok voltak: dr. Schultz Györgyné zeneiskolai tanár, Vass Mária fuvolaművész, a budapesti Operaház fuvolistája, Tősér Dániel főiskolai tanár, Matuz István Kossuth-díjas fuvolaművész, főiskolai tanár, Mario Ancilotti fuvolaművész, a Római Rádió zenekarának első fuvolása, Dr. Csetényi Gyula professzor „emeritus”.

Siklósi Tamás tősgyökeres miskolci, eltökélt lokálpatrióta. Már közel 30 éve a Miskolci Szimfonikus Zenekar első fuvolistája. Emellett közép- és felsőfokon oktatja a zenét tanuló ifjúságot, és időről időre számos szólófellépéssel is próbára teszi önmagát.


Kovács László

Kovács László a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végzett karmester és harsona szakon, majd a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban és a Nagyszínházban tanult Jurij Szimonovnál. 1985-ben elnyerte a Doráti Antal által alapított Ferencsik János emlékdíjat, és a Royal Philharmonic Orchestra meghívására egy hónapot töltött Londonban.

A Magyar Állami Operaházban 22 éves korában mutatkozott be karmesterként, és ugyancsak ekkor kezdődött miskolci pályafutása is: Mura Péter mellett volt betanító karmester a Miskolci Szimfonikus Zenekarnál. 1984-től a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője. 1985 és 1998 között rendszeresen dolgozott a Pro Brass együttessel, 1993-ban a londoni Abbey Road stúdióban felvételt is készített velük. 1998-tól 2004-ig a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának karmestere, 2004-től 2008-ig első karmestere.

1981-től 2007-ig tanított a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. 1989 és 1999 között művészeti vezetője volt a nyírbátori nemzetközi zenei tábornak. Évente 70–80 hangversenyt vezényel. Több mint 50 lemez- és televíziófelvétele készült, a világ számos országában fellépett, Európán kívül Ázsiában, Amerikában és a Közel-Keleten is. Rendszeres zongorakísérője volt Marton Éva dal- és áriakoncertjeinek. Több nemzetközi karmesterverseny zsűrijében részt vett. A párizsi Conservatoire-ban több karmester mesterkurzust tartott.

2009-ben nyílt pályázat győzteseként Kovács László lett az ELTE Művészeti Együtteseinek művészeti igazgatója.

1989-ben Liszt-díjat, 1993-ban Bartók-Pásztory díjat, 1996-ban Pro Urbe Miskolc díjat, 1998-ban a Magyar Rádió eMeRTon díját az év legjobb produkciójáért, 2004-ben Miskolci Múzsa díjat, 2007-ben a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze kitüntetést kapott.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek