2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Kínos titkok rabságában…

Kazincbarcika –Az inkontinencia és a cukorbetegség egyik súlyos szövődménye volt a legutóbbi egészségmegőrző program témája, melyet az Újkazinci városrészen rendeztek.

Korunk két népbetegsége szinte bárkit érinthet korra és nemre való tekintet nélkül. Ezért gondolták úgy a szervezők, hogy tabuk nélkül ezekről is szeretnének beszélni az Európai Unió által támogatott projekt keretében.
A programra ezúttal elsősorban a közép- és időskorosztály tagjait hívták és várták. Rising Károlyné előadó először egy érdekes tájékoztatót tartott, majd személyes tanácsadásra, valamint segédeszköz bemutatóra invitálta a megjelenteket.

Apró jelekre is figyelni kell…

A Diabetesz-láb Szövetség titkára a téma kapcsán kihangsúlyozta: a tabukat ledöntve kell beszélni ezekről a betegségekről, odafigyelni az apró jelekre és merni kérdezni, tájékozódni, orvoshoz fordulni. Nagyon fontos, hogy a napjainkban népbetegségnek számító inkontinencia bárkinél szinte észrevétlenül kialakulhat, nem jár fájdalommal, és évekig titkolható, akár a családtagok előtt is. „A kínos titkok rabságában” azonban nem szabad és lehet élni. Ez a családtagok felelőssége is, hogy szeretteik megváltozó, elzárkózó viselkedése mögött okokat keressenek – mondta Rising Károlyné. Fontos az őszinteség a háziorvos irányába is, mert a szakember iránti bizalom nagyon sokat segíthet az életminőség javításában.
A cukorbetegség is górcső alá került, de fókuszban a szövődményként jelentkező lábproblémák voltak. Az előadó felhívta a figyelmet a leggyakoribb figyelmeztető jelekre, majd tanácsokat, házi praktikákat adott.

A programsorozat március 28-án (szerdán) folytatódik tovább. Akkor a felső tagozatos tanulók számára rendeznek önismereti tréninget, melyre az akcióterületen található iskola diákjait várják. A rendezvény 14.30-kor az új közösségi bővítményben lesz.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek