2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

A Skoda harmincegy villamost gyárt Miskolcnak

A cseh Skoda konszern érdekeltségébe tartozó Ganz-Skoda Közlekedési Zrt. harmincegy villamost gyárt Miskolcnak, a 18,6 milliárd forintos, zömmel uniós finanszírozású járműtenderről szerdán írt alá szerződést Kriza Ákos, a borsodi megyeszékhely fideszes polgármestere és Zdenék Majer, a Ganz-Skoda vezérigazgatója, a Skoda Transportation alelnöke Miskolcon.

A csehországi Plzenben gyártják majd a Miskolcra szánt, teljes egészében alacsony padlós, klímás, számítógép vezérelt Skoda 25T típusjelű villamosokat, az első két prototípust 2014 februárban kell a cégnek leszállítania, utána havonta 3-3 járművet, az utolsót pedig 2015. februárjában.

A miskolci önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. közbeszerzési pályázatot írt ki a 31 új villamos szállítására és a járművekhez kapcsolódó szolgáltatásokra. Az eddigi tenderekre a Skoda, a spanyol Caf, a német Siemens és az olasz Ansaldobreda pályázott. A Skoda Holding leányvállalata, a Ganz-Skoda az elmúlt év végén, az immár negyedik közbeszerzési pályázaton nyerte el a miskolci tendert, amelyet, mint a korábbiakat is, rendre megtámadták a vesztesek.

A Közbeszerzési Döntőbizottság a jogorvoslati eljárások lefolytatását követően ezúttal megerősítette a pályázati eredményre vonatkozó önkormányzati döntést, ennek köszönhetően írhatták alá a szerződést szerdán.

Miskolcon zömmel uniós forrásból fejlesztik a villamosközlekedést, a Zöld nyíl elnevezésű projekt révén 9,6 kilométer hosszúságban megújult a villamos pálya a Tiszai pályaudvar és a diósgyőri végállomás között, innen pedig másfél kilométerrel meghosszabbították Felső-Majláthig. Ezt a csaknem 15 milliárd forint értékű munkát a Colas-Alterra Zrt., a Colas út Zrt., a WIS Zrt. és a Pentavia Kft. alkotta Zöld nyíl 2009 konzorcium nyerte el.

MTI

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…