2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Többéves, egyedülálló kutatási program zárult a Dunaújvárosi Főiskolán

Többéves, egyedülálló kutatási program zárult a Dunaújvárosi Főiskolán

Egyedülálló, több mint 2 éven át tartó kutatási program zárult a Dunaújvárosi Főiskolán. A füstgázokat, a levegőt szennyező porszemcsék leválasztását szolgáló technológia kidolgozását, valamint a fémek, nemesfémes anyagok és egyes műanyagok felületének javítását, ellenállását és kopásállóságának növelését szolgáló kutatásokat Európai Uniós támogatással végezték a Dunaújvárosi Főiskolán.
Az alkalmazott anyagtudomány és a környezetvédelem körébe tartozó kutatások a szerkezeti anyagokban, elsősorban acélokban lejátszódó folyamatok matematikai (számítógépes) és fizikai szimulációjára, a nanoszerkezetű anyagok létrehozására, valamint egy speciális, a szikrakisülésen alapuló felületnemesítési kérdéskörre, továbbá az ipari léptékű alkalmazásokat kísérő környezeti hatások számbavételére, tudatosítására és kezelésére koncentrált.

Az új kutatási módszerek új tudományszervezési szemléletet is igényeltek, több nemzetközileg elismert hazai és külföldi kutatót kértünk fel, valamint a kutatói utánpótlás nevelése érdekében Ph.D. hallgatók bevonásával végeztük az alkalmazott anyagtudomány és a környezetvédelem körébe tartozó kutatásokat – mondta Kárpáti Gábor, a projekt menedzsere.

A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) TÁMOP-4.2.2-08/1/2008-0016 – A régió és a Dunaújvárosi Főiskola válaszai az anyagtudomány és – technológia új kihívásaira elnevezésű projekt keretében, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásában, több mint 384 millió forintból megvalósuló kutatások költségeihez mintegy 339 millió forinttal járult hozzá az Európai Unió, s csaknem 60 millió forint önrésszel a Dunaújvárosi Főiskola.

A Dunaújvárosi Főiskola hosszú távú célja, hogy a felsőoktatás és a gazdaság kapcsolatának erősítése érdekében az intézményben folyó innovációs és kutatás-fejlesztési tevékenység révén hasznosításra képes technológia- és tudástranszfer szolgáltatásokat építsen ki, ezáltal erősítse a felsőoktatási intézmények és a vállalkozások közötti együttműködést, elősegítse a közösen elért K+F+I eredmények piacra jutását és hasznosítását – mondta Dr. Kadocsa László, általános és tudományos rektorhelyettes.

A projekt keretében fejlesztett innovációs szolgáltatások hozzájárulnak a spin-off vállalkozások létrehozásához és fejlesztéséhez is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…