2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Szólótáncok bajnokai

A mezőkövesdi Matyó Néptáncegyüttes két táncosa kiemelkedő eredményt ért el az idei Országos Ifjúsági Szólótáncversenyen. Bíró Éva a Gyöngygalléros táncos, Paczók Csaba Ezüstpitykés táncos címet kapott.

Idén immár hetedik alkalommal érkezett a néptáncosok 15–18 éves korosztálya az országos megmérettetésre, ahol a lányok a „Gyöngygalléros táncos”, a fiúk az „Ezüstpitykés táncos” címért versengtek. Pénteken a kötelező, szombaton a szabadon választott táncok versenyét rendezték meg.
A Matyó Néptáncegyüttest Bíró Éva és Paczók Csaba képviselte, akik már 2010-ben is részt vettek ezen a megmérettetésen, akkor különdíjat kaptak, idén viszont a kitartó, szorgalmas munkájuknak köszönhetően nagy sikert értek el, hiszen a 79 döntőbe jutott versenyző közül mind a ketten elnyerték a legjobb szólótáncosnak szóló címet. Így Bíró Éva Gyöngygalléros táncos, Paczók Csaba pedig Ezüstpitykés táncos címet kapott.
Bíró Éva 1999 óta, Paczók Csaba pedig 2001 óta táncol a Matyó Néptáncegyüttesben. Mindketten nagy lelkesedéssel, szívből járnak a heti próbákra, a fellépésekre, hiszen mindkettőjüknek örömet okoz a tánc, a mozgás, az, hogy egy nagy baráti körben, egy kis családban tölthetik el szabadidejüket.
„Az országos szólótáncverseny novemberi elődöntőjén mintegy háromszázan léptünk színpadra, amelyből a szakmai zsűri 79 versenyzőt juttatott a januári döntőbe, de csupán 17 lány és 19 fiú kapta meg a Gyöngygalléros, illetve Ezüstpitykés táncos minősítést. Egy kötelező és egy szabadon választott táncot kellett bemutatnunk. A kötelezőként kalotaszegi mérai táncot, szabadon választottként pedig egy zempléni szlovák táncot mutattunk be. Ezek nem előre betanult koreográfiák, hanem a színpadon, a megszólaló zenére kellett 2-3 perces improvizációt bemutatnunk.” – emelte ki Bíró Éva.
„Nagy élmény volt számunkra, hogy idén is részt vehettünk ezen az eseményen, illetve, hogy ilyen szép eredményt értünk el.” – fűzte hozzá Paczók Csaba.
A Bíró Évát – Paczók Csabát a versenyre Ágfalvi György és Lévay Andrea néptáncművészek, a Matyó Néptáncegyüttes művészeti vezetői készítették fel.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…