2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Kiss Csaba lett az új színházigazgató

A miskolci önkormányzat rendkívüli közgyűlése zárt ülésen szavazta meg. Az MSZP-frakció nélkül, ők ugyanis kivonultak.

Miskolc önkormányzatának novemberi közgyűlése határozott a város hat kulturális intézménye, köztük a Miskolci Nemzeti Színház nonprofit kft.-vé alakításáról. Öt intézmény esetében döntöttek a kft. felállításáról, a színház esetében viszont csak egy szándéknyilatkozatot fogadtak el. Eszerint 2012. május 31-i hatállyal megszűnik a színház költségvetési szerv státusza, helyette a február 1-jével felálló Miskolci Nemzeti Színház Nonprofit Kft. működteti majd az intézményt (illetve május 31-ig közösen). A még nem létező kft. ügyvezetői posztjára, amely a színházigazgatói poszt is egyben, pályázatot írtak ki. Erre ketten jelentkeztek: Kiss Csaba rendező, drámaíró, dramaturg, illetve Koltay Gábor filmrendező, színházi szakember, a Szabad Tér Színház egykori vezetője.

A két direktoraspiráns január 17-én rövid bemutatkozó előadást tartott a Miskolci Nemzeti Színház társulata előtt, amely szimpátiaszavazással zárult: az intézmény dolgozói, a művészek 111:60 arányban Koltay Gábor mellett tették le a voksukat, 30-an nem szavaztak, 7 voks pedig érvénytelen volt. Rá egy napra, január 18-án a szakmai bizottság is meghallgatta a két jelöltet. A fővárosban tartott meghallgatáson öten Koltay Gábor, hárman pedig Kiss Csaba pályázatát támogatták.

Minden jel arra mutatott tehát, hogy Koltay Gábor lehet a befutó. Információink szerint azonban dr. Kriza Ákos, Miskolc fideszes polgármestere erősen ragaszkodott az általa favorizált jelölthöz, Kiss Csabához, aki hozzá hasonlóan romániai magyarként született (dr. Kriza Ákos Nagyváradon, Kiss Csaba Marosvásárhelyen). Ez nem kis feszültséget okozott a Fidesz- és a KDNP-frakció között: egészen a rendkívüli közgyűlés napjáig nem lehetett tudni, hogy a szakma által támogatott Koltay Gábor (akit, úgy tudjuk, a KDNP preferált), vagy a polgármester és a Fidesz által erőltetett Kiss Csaba lesz-e a befutó.

Nos, Kiss Csaba lett, zárt ülésen erről döntött a közgyűlés. Illetve annak csak egy része, hiszen a 9 tagú MSZP-frakció jelenlévő 7 képviselője nem vett részt a szavazáson, kivonultak a teremből. Utóbb ezt dr. Simon Gábor frakcióvezető az ÉszakOnline érdeklődésére azzal indokolta, hogy egy ügyrendi javaslatot megszavazva arról döntött a fideszes többség, hogy a rendszerváltás óta folytatott gyakorlattal ellentétben név szerinti szavazással dőljön el a jelöltek sorsa. Meglátása szerint a polgármester ezen a meglehetősen antidemokratikus módon próbálta a frakciófegyelmet betartatni. A szocialisták viszont nem voltak hajlandók ebben részt venni, ezért vonultak ki a teremből.

Az ügy másik pikantériája, hogy a szocialisták álláspontja szerint rossz sorrendben döntött a közgyűlés az igazgatóválasztásról, illetve arról, hogy létrejöjjön-e a színházat működtető kft. Az előzetesen meghirdetett napirenddel ellentétben ugyanis a fideszes többség arról határozott a közgyűlés megkezdésekor, hogy a személyi döntést igénylő zárt ülést első napirendi pontként tárgyalják meg, s csak ezt követően kezdődjön a nyílt a ülés, ahol egyebek mellett a kft. létrehozásáról is döntenek. Ez megtörtént ugyan, de ebben a formában jogilag meglehetősen vitatható körülmények között.

Ennek ellenére a városháza szóvivője, Dobos Tímea, a döntést követően közlményében azt írta, hogy „a pályázati eljárás – az utóbbi idők színházi botrányait elkerülve – békésen, szakmai szempontok mentén zajlott. A nyertes csapat 2012. június 1-jén veszi át az igazgatást a Miskolci Nemzeti Színházat kilenc évig irányító Halasi Imrétől”. A szóvivő közlése szerint Kiss Csabától azt várják el, „hogy minden miskolci lakos számára szerethető, polgárbarát, látogatott és elismert színházat működtessen városunkban”.
MTI fotó:Vajda János

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…