2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Sajónémeti: bilincsben az öt rabló

Január 19-én délután érkezett bejelentés Sajónémetiből az Ózdi Rendőrkapitányságra, mely szerint egy helybéli idős házaspárt a saját családi házukban előző nap éjszaka, több csuklyás megtámadott. A 82 és 85 éves sértetteket súlyosan bántalmazták, a lakást felforgatták, majd onnan nagyobb összegű készpénz-zsákmánnyal távoztak.

A rendőrség a bűncselekmény elkövetőit a bejelentéstől számított 24 órán belül elfogta.

Az ügyben indult eljárás során megállapítást nyert, hogy a csuklyás elkövetők még január 18-án 23 óra körüli időben törtek rá az idős házaspárra, őket kézzel illetve egy kihegyezett karóval bántalmazták azért, hogy megtakarított pénzük átadására kényszerítsék. Egyikük a bántalmazás hatására a lakásban lévő készpénz rejtekhelyét elárulta a támadóinak, így az elkövetők a lakásból nagyobb összegű készpénzt tulajdonítottak el, illetve – hogy a sértettek segítséget ne tudjanak kérni – magukkal vitték mobiltelefon azok készülékét is.

 

A támadók az ingatlanból távozva az ajtót kívülről a bántalmazás következtében eszméletüket vesztett és magatehetetlen sértettekre zárták. Emiatt a 82 illetve 85 éves sértettek a lakásból csak a következő nap délután az ablakon keresztül tudtak kijutni és segítséget kérni. A bántalmazás következtében a sértettek 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedtek. Mindkettőjüket jelenleg is kórházban ápolják. A nyomozás során 3 szuhakállói és 2 múcsonyi férfi (30, 32, 24, 20, illetve 24 évesek) került az ózdi nyomozók látóterébe, akik vonatkozásában több bizonyíték is valószínűsítette, hogy a bűncselekmény elkövetésével kapcsolatba hozhatók. Elfogásukat és előállításukat követően az ügyben beszerzett személyi- és tárgyi bizonyítási eszközök alapján 2012. január 20. napján 17:00 órakor őrizetbe vételükre került sor. Kihallgatásuk alkalmával elmondták, hogy a bántalmazás mellett egy bekapcsolt elektromos láncfűrészt tartottak a sértettek kezéhez és lábához és azzal fenyegették meg őket, hogy amennyiben nem mondják meg, hogy hol tárolják a pénzüket, úgy kezüket és lábukat levágják.

A fenti cselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személyek cselekménye alkalmas 1 rendbeli, a Btk. 321. § (1) bek.-be ütköző és a (3) bekezdés a.) és c.) pontjai szerint minősülő felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntett, 1 rendbeli, a Btk. 176. § (1) bekezdésébe ütköző és – figyelemmel a (2) bek. d.) pontjára – a (4) bekezdés szerint minősülő magánlaksértés bűntett, 1 rendbeli Btk. 170. § (2) bekezdésébe ütköző és aszerint minősülő súlyos testi sértés bűntettet, továbbá 1 rendbeli, a Btk. 175. § (1) bekezdésbe ütköző és a (3) bek. a.) pontja szerint minősülő személyi szabadság megsértése bűntett elkövetésének megállapítására.

A gyanúsítottak kihallgatása alkalmával megállapítást nyert, hogy az öt elkövető a sértetteket úgy választotta ki, hogy korábban az idős házaspárnak szenet adott el, amikor is ez az idős házaspár sok pénzt fizetett a tüzelőért, ezért biztosak voltak benne, hogy van pénzük.

Figyelemmel a fenti bűncselekmény súlyára, a kiszabható büntetési tétel nagyságára, a cselekmény  kiemelkedően nagy társadalomra veszélyességére, megalapozottan feltehető, hogy a fent nevezett személyek szabadlábon hagyásuk esetén, különösen a bűntető eljárásban szereplő sértett személyek befolyásolásával, vagy megfélemlítésével meghiúsítanák, veszélyeztetnék a bizonyítást. Megalapozottan feltehető továbbá az is, hogy elrejtőzésük veszélyére tekintettel az eljárási cselekményeknél a jelenlétük másképp nem biztosítható.

A terheltek büntetett előéletűek, jövedelemmel nem rendelkeznek, ezért szabadlábon hagyásuk esetén ugyancsak fennáll a veszélye annak, hogy újabb szabadságvesztéssel büntetendő hasonló bűncselekményt követnének el.

A fentiekre tekintettel, mivel az előzetes letartóztatás – Be. 129. § (2) bekezdés b.), c.) és d.) pontjaiban leírt – törvényi feltételei fennállnak, ezért az Ózdi Városi Bíróság 2012. január 23. napján 14:00 órától tárgyal a gyanúsítottak előzetes letartóztatásba helyezéséről.

Az Ózdi Rendőrkapitányság nyomatékosan felhívja a lakosság figyelmét, de főleg az idős, egyedül élő személyekét, hogy akár tüzelő, akár termény vagy bármely más termék házalótól történő vásárlása esetén fokozott óvatossággal járjon el, idegeneket ne engedjen be sem a lakásába, sem pedig az udvarába, az otthon tárolt értéktárgyak, illetve készpénz tárolási helyét idegenek előtt ne fedje fel. Gondoskodjon valamilyen riasztó, vagy jelzőrendszerről, illetve a szomszédokkal tartson folyamatos kapcsolatot. Amennyiben mégis házaló idegenektől vásárol, viselkedéséből, illetve beszédéből ne tűnjön ki, hogy egyedül lakik (pl. mondja azt, hogy: – „A fiamék egy fél óra múlva jönnek, csak beszaladtak a városba.” stb.)

Az Ózdi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek