2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Reggel szimfónia, hárfaverseny és oratórium az öröm jegyében a Miskolci Szimfonikus Zenekar január 23-i koncertjén

Reggel szimfónia, hárfaverseny és oratórium az öröm jegyében a Miskolci Szimfonikus Zenekar január 23-i koncertjén

A Miskolci Szimfonikus Zenekar január 23-i koncertjének meghatározó témái a szépség és az öröm, tehát egy igazán kellemes hangulatú időtöltésre várják a zenekedvelőket. A hangverseny első megszólaló darabja Haydn „A reggel” D-dúr szimfóniája, melyben a szerző az ébredő természet és a nyüzsgő város hangulatát idézi meg.

Az üde reggeli dallamok után Albrechtsberger hárfaversenyét hallgathatjuk meg a zenekar nemrég vásárolt hangszerén, Halasi Dóra hárfaművész előadásában. A koncert utolsó darabja Orbán György Magnificat című oratóriuma, mely a zeneművészet egyik kedvelt bibliai témáját, Mária örömteli hálaénekét dolgozza fel. A mű előadásánál énekes szólistaként közreműködnek Meláth Andrea és Cserna Ildikó, valamint az ELTE Bartók Béla Énekkara. A Miskolci Szimfonikus Zenekart Kovács László karnagy vezényli.

 

Az előadás este 7 órakor veszi kezdetét a Művészetek Házában. Jegyek 1600 Ft-os áron kaphatók a Művészetek Háza jegypénztárában.

 

 

NÉPSZERŰ ZENEI ESTÉK

 

2012. január 23. hétfő 19 óra

Művészetek Háza

 

Joseph Haydn: VI. (D-dúr) „A reggel” szimfónia

Johann Georg Albrechtsberger: Hárfaverseny

Orbán György: Magnificat

 

Miskolci Szimfonikus Zenekar

Közreműködik: ELTE Bartók Béla Énekkar

 

Ének: Cserna Ildikó, Meláth Andrea

Hárfa: Halasi Dóra

Vezényel: Kovács László

 

Cserna Ildikó

Cserna Ildikó  Katalin (drámai szoprán énekművész) 1974-ben született Budapesten. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte, 1998-ban énekművészi, 2000-ben operaénekesi diplomát szerzett. 1994-ben az Ádám Jenő Országos Dalversenyen, 1997-ben a portugáliai Tomaz Alcaide Nemzetközi Énekversenyen szerzett első díjat. 1999-ben Artisjus-díjat kapott. Fischer Annie-ösztöndíjas volt, majd elnyerte a Szilvássy Margit emlékdíjat. 2005-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki. Eddig hat CD-je jelent meg a Hungaroton hordozásában.

Énekelt Ausztriában, Olaszországban, Belgiumban, Litvániában, Hollandiában, Örményországban, az Amerikai Egyesült Államokban háromszor is.
A Mundruczó Kornél által rendezett Jött egy busz majd a Johanna című filmekben jelentős szerepet alakított. Repertoárja a Mozart, Verdi, Puccini hősnőktől a mai modern illetve gospel művekig terjed.

 

Meláth Andrea

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 1998-ban szerzett énekművész diplomát, tanára Sziklay Erika volt. 1996-ban ösztöndíjasként részt vett a Bayreuth-i Ünnepi Játékokon. 1998-ban a Művelődési Minisztérium Fischer Annie-ösztöndíját nyerte el. A magyar zeneművek bemutatása és megismertetése érdekében végzett kimagasló tevékenységéért megkapta az Artisjus Zenei Alapítvány díját. Első operaszerepe 1998 nyarán a lovasberényi Kastély udvarán Mozart Figaro házasságának Cherubinoja volt. Ugyanebben az évben Purcell: Dido és Aeneas című operájának címszerepét énekelte Catherina Mackinthos vezényletével. 1999 óta az Operaház állandó vendége, itt Vajda János Leonce és Lénájának ősbemutatóján Rosettaként debütált. Főbb szerepei: Judit (A kékszakállú herceg vára), Dorabella (Cosi fan tutte), Sextus (Titus kegyelme), Rosina (A sevillai borbély), Orlovsky (A denevér).

 

Halasi Dóra

Alap-és középfokú tanulmányait Budapesten, a Szent István Király Zeneiskolában és Zeneművészeti Szakközépiskolában végezte, majd felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol 2002-ben hárfaművész-tanári diplomát szerzett. Részt vett Lelkes Anna, Ion Ivan Ronchea és Isabelle Moretti mesterkurzusain. Állandó közreműködője több magyarországi zenekarnak. Szólistaként többször fellépett már a Szent István Király Szimfonikus Zenekarral és a Kassai Filharmonikusokkal. Vendégszerepelt Európa számos országában de Libanonban és Hongkongban is. A Miskolci Szimfonikus Zenekarban 2003 óta játszik.

 

 

Kovács László

Kovács László a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végzett karmester és harsona szakon, majd a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban és a Nagyszínházban tanult Jurij Szimonovnál. 1985-ben elnyerte a Doráti Antal által alapított Ferencsik János emlékdíjat, és a Royal Philharmonic Orchestra meghívására egy hónapot töltött Londonban.

A Magyar Állami Operaházban 22 éves korában mutatkozott be karmesterként, és ugyancsak ekkor kezdődött miskolci pályafutása is: Mura Péter mellett volt betanító karmester a Miskolci Szimfonikus Zenekarnál. 1984-től a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője. 1985 és 1998 között rendszeresen dolgozott a Pro Brass együttessel, 1993-ban a londoni Abbey Road stúdióban felvételt is készített velük. 1998-tól 2004-ig a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának karmestere, 2004-től 2008-ig első karmestere.

1981-től 2007-ig tanított a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. 1989 és 1999 között művészeti vezetője volt a nyírbátori nemzetközi zenei tábornak. Évente 70–80 hangversenyt vezényel. Több mint 50 lemez- és televíziófelvétele készült, a világ számos országában fellépett, Európán kívül Ázsiában, Amerikában és a Közel-Keleten is. Rendszeres zongorakísérője volt Marton Éva dal- és áriakoncertjeinek. Több nemzetközi karmesterverseny zsűrijében részt vett. A párizsi Conservatoire-ban több karmester mesterkurzust tartott.

2009-ben nyílt pályázat győzteseként Kovács László lett az ELTE Művészeti Együtteseinek művészeti igazgatója.

1989-ben Liszt-díjat, 1993-ban Bartók-Pásztory díjat, 1996-ban Pro Urbe Miskolc díjat, 1998-ban a Magyar Rádió eMeRTon díját az év legjobb produkciójáért, 2004-ben Miskolci Múzsa díjat, 2007-ben a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze kitüntetést kapott.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…