2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Az LMP pártkongresszusának véleményét is kikérik az új frakcióvezető megválasztásához

Az LMP pártkongresszusának véleményét is kikérik az új frakcióvezető megválasztásához

Nem döntött az új frakcióvezető személyéről az LMP képviselőcsoportja, illetve választmánya hétfőn. Ez ügyben kikérik a párt január végi kongresszusának véleményét is, addig a testület élén a négyfős frakcióelnökség áll majd.

Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a hétfői, egész napos ülésen nem beszéltek arról, ki kerüljön a Schiffer András lemondása miatt megüresedett frakcióvezetői posztra és nem is ezt tartják a legfontosabb kérdésnek, ehelyett inkább azokat a belső mechanizmusokat akarják kialakítani, amelyek “kevésbé őrlik fel a képviselők békéjét”, mint a korábbiak.

Hangsúlyozta, hogy a képviselőcsoport tovább folytatja munkáját, hiszen azt eddig is a frakcióelnökség irányította, ez – a Szabó Tímea, Mile Lajos, Jávor Benedek és Karácsony Gergely alkotta – testület pedig továbbra is bírja a párt vezető testületeinek bizalmát. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy szeretnék, ha a párt vezető testületein belül és a párt egészében is megerősödne a bizalom, ezért megválasztása előtt az új frakcióvezető személyéről ki fogják kérni az LMP január végi kongresszusának véleményét is.

Kérdésre válaszolva kijelentette: olyan személyre lesz szükségük, aki a frakció és a párttagság bizalmát is bírja, ezért a valószínűsíthető eljárás az lesz, hogy a képviselőcsoport javaslatot tesz egy személyre, akiről bizalmi szavazást kérnek a kongresszustól. A pontos jelölési eljárásról még nem született meg a végső döntés – jegyezte meg.

Karácsony Gergely azt mondta, hogy a képviselőcsoport minden tagja sajnálja Schiffer András lemondását, a távozó frakcióvezető munkájára viszont továbbra is számítanak. Hangsúlyozta, hogy a hétfői egyeztetésen egyetlen további képviselőjük sem jelezte lemondási szándékát és fel sem merült, hogy a “frakció egysége megbomoljon”.

A frakció továbbra is számít Scheiring Gábor teljes értékű parlamenti munkájára – folytatta kérdésre válaszolva annak kapcsán, hogy – mandátumát megtartva – a párt gazdasági kabinetjének vezetője is lemondott, és jelezte, hogy a következő kilenc hónapban doktori disszertációjának szenteli idejét. Arra a felvetésre, hogy a képviselő jelezte-e, a jövőben is teljes értékű munkát fog-e végezni, azt felelte, beszélgettek a kérdésről. Mint mondta, politikustársának magánlevelezése olyan postafiókba is bekerült, amibe nem kellett volna, ezzel együtt ez továbbra is magánlevélnek minősül és azt gondolja, hogy Scheiring Gábor további parlamenti munkájára mindenki számít. Egyúttal annak a reményének adott hangot, hogy Scheiring Gábor “egyéb elfoglaltságai ellenére” tovább irányítja majd az LMP gazdasági kabinetjét. Arra a kérdésre, hogy Schiffer András lemondása után közeledhet-e egymáshoz az LMP és a Demokratikus Koalíció, azt felelte, hogy a párt szövetségesi politikájáról nem a frakció, hanem a kongresszus dönt.

A sajtótájékoztatón részt vett Szél Bernadett választmányi szóvivő is, aki azt hangsúlyozta, hogy a hétfői megbeszélésen mind működési, mind személyi témákról szó esett. Az utóbbi témát kiemelten fontosnak nevezte, mert a képviselőcsoportnak “az elmúlt másfél év parlamenti darálójában nem volt lehetősége arra, hogy megnyugtatóan rendezze” ezeket a kérdéseket

A szóvivő azt is kijelentette, hogy a párt támogatja a képviselőcsoportot, büszke a frakció munkájára és tudja, hogy képviselőik milyen nehéz körülmények között dolgoztak az elmúlt másfél évben.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…