2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A magyar múlt ötvenöt fejezete

Ismerjük múltunkat – ám ismerhetjük-e eléggé? Bánó Attila 55 meghökkentő eset a magyar történelemből című műve újabb bizonyíték arra, hogy nem, hiszen a szerző számos, a többség számára teljesen ismeretlen múltbeli érdekességet dolgozott fel könyvében.

Bár az iskolában nyilván mindenki tanult magyar történelmet, a padokban eltöltött évek közel sem elegendőek arra, hogy behatóbban megismerjük hazánk múltját. Bánó Attila legújabb műve természetesen közel sem szolgálhat a teljességgel – viszont épp amiatt a jellege miatt számíthat hiánypótlónak, A szerző ugyanis nem az összefüggő, folyamatszerű történetleírás módszerét alkalmazta, hanem – ahogyan azt a mű címe is sugallja – a történelem folyásának önálló, kiragadott, érdekesebb szemelvényeit elemezte részletesebben.

Ennek keretein belül azonban mondhatni teljes a könyv repertoárja – a honfoglalástól a huszadik századig a magyar történelem összes periódusából találunk fejezeteket. Múltunk olyan ismert személyiségei bukkannak fel a kötet lapjai során, mint Nagy Lajos, Hunyadi Mátyás, Ferenc József, vagy épp Horthy Miklós. Mindazok, akik a történelmi érdekességeket kedvelik, ám a száraz tényektől ódzkodnak, megnyugodhatnak, hisz e könyvben nem életrajzszerű leírásokat találhatunk – azok csupán olykor-olykor, kiegészítő elemként bukkannak fel.

Bár nem meglepő módon a legtöbb fejezet a középkorhoz kötődik, az újkort és a huszadik századot preferáló olvasok is találhatnak maguknak számos érdekességet. Utóbbi kategóriába tartozik például a trianoni békeszerződés előkészítésének egy rejtélye, vagy az 56-os forradalom kirobbanása körüli kételyek felelevenítése is.

Fontos kiemelni, hogy a kötet nem összeesküvés-elméleteket tartalmaz – sőt legtöbbször épp az ellenkezőjét tapasztaljuk. Bánó Attila ugyanis számos fejezetben épp a légből kapott, megalapozatlan és igaztalan feltételezéseknek mond ellent. A hangsúly tehát nem az új, amatőr történészek által úttörőnek szánt ideák terjesztésén, hanem a megalapozott történelemkutatások főáramának apróbb, különlegesebb ’melléktermékein’ van.

Kétségkívül tény, hogy a történelem nem egy egzakt tudomány, a már elérhető rengeteg információ miatt nagyon nehéz feladat világrengető felfedezéseket tenni e tudományban. Bánó Attila legújabb műve ezzel nem szolgálhat, mindazonáltal számos, kevéssé ismert érdekessége miatt kötelező olvasmány mindazoknak, akiket foglalkoztatnak a magyar múlt érdekfeszítő kérdései. Nem csupán azért, mert egy-egy baráti beszélgetés során jól hangzik, ha érdekes információmorzsák elejtésével elismerést csikarhatunk ki – ennél általánosabb okok s felmerülnek. Hisz a múlt ismerete segíthet megérteni a jelent, és kiszámítani az egyébként bizonytalan jövőt.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek