2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Itt a riasztás: viharos szél és hózápor jön

Itt a riasztás: viharos szél és hózápor jön

A Dunántúlra és Közép-Magyarországra adott ki citromsárga riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Citromsárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a Dunántúl északi részére valamint Közép-Magyarországra. A met.hu közlése szerint felhőátvonulásokra számíthatunk ma. A déli, délutáni órákban több lesz a felhő. Elszórtan várható zápor, főként a hegyekben hózápor, illetve egy-egy zivatar is kialakulhat.

Az északnyugati szél többfelé megerősödik, a Dunántúlon és a középső területeken gyakran viharossá fokozódik. A hőmérséklet kora délután 5 és 10, késő este -1 és +3 fok között alakul.

Viharos szél lesz

A Dunántúl északi felén és a középső országrészben szombat estig a legerősebb széllökések helyenként meghaladhatják a 70 km/h-t. Péntek délután az elszórt záporok, hózáporok mellett néhol zivatar is kialakulhat, akár 80 km/h-t elérő szélrohammal.

Megmaradó hóra kevés az esély

Péntek délutántól egyre inkább hózáporok formájában várható csapadék, de megmaradó hóra összességében kevés helyen számíthatunk. Szombat hajnalig főként a közép-dunántúli régióban és az ország középső részén alakulhat ki lokálisan 1-3 cm-es hóréteg. Szombat napközben kevesebb helyen várható hózápor.

Télire fordul az időjárás

Egyelőre véget ér az enyhe, tavaszias idő, hideg széllel és havazással télire fordul az időjárás – közölte Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. A meteorológus kifejtette: a következő napokban igazi téli idő várható. Szombaton a minimum hőmérséklet mínusz 2 és mínusz 6 Celsius-fok között, míg a maximum plusz 2 és mínusz 3 fok között alakul. Vasárnap a leghidegebb helyeken mínusz 1 és mínusz 6 fok között alakul a hőmérséklet, nappalra is csak legfeljebb mínusz 1 és plusz 4 fok közé melegszik az idő – tette hozzá. Gaál Áron azt mondta: a hétvégén bárhol előfordulhat hózápor. Kis területen, akár két-három centiméteres hó is eshet.

Belátható időn belül nem lesz tavaszias időjárás

Jövő hétfőn a légmozgás mérséklődik, inkább napsütéses időre lehet számítani, kevesebb csapadék valószínű. Keddtől erősen felhős idő lesz. A jelenlegi előrejelzések szerint kedden és szerdán több helyen lehet számítani havazásra, de csütörtöktől már inkább havas eső, illetve eső valószínű. Az elmúlt napokban jellemző tavaszias enyhe időjárás nem tér vissza belátható időn belül – mondta Gaál Áron.
Forrás:hirperec

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…