2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Anno 2011 – ez történt októberben Kazincbarcikán

Anno 2011 – ez történt októberben Kazincbarcikán

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki – a teljesség igénye nélkül – azon események közül, melyek az óév tízedik hónapjában történtek.

Esélyegyenlőségi Nappal vette kezdetét az október Kazincbarcikán.
A Mozgáskorlátozottak Egyesülete által hagyományosan megszervezett egész délutánt betöltő rendezvényen szakmai tájékoztatók és szórakoztató programok egyaránt szerepeltek. A szervezők szándéka az volt, hogy a különböző fogyatékkal élők amellett, hogy hasznos információkat szereznek az Esélyegyenlőségi Napon, jó is érezzék magukat, szórakozzanak, énekeljenek, nevessenek. Ennek jegyében volt kerekesszékes kosárlabda bemutató, imitátor show, tombola, majd a rendezvény sztárvendégeként Sípos F. Tamás adott koncertet.

Egy csipetnyi kultúra és sport

Országos könyvtári napokat rendeztek október első hetében Kazinbarcikán, melyet egy színvonalas könyvbemutató követett. Bagyal József nyugdíjas katonaember, akit viszonylag későn érintett meg a művészet szele, ám október 6-án már a harmadik kötetét vehette kézbe a szép számú közönség.
Nemzetközi egyéni sakkversenyt rendeztek a Nemzeti Sportvárosban, melyen egy rendhagyó eseményre is sor került. A XI. Kovács Aladár-Simon József Emlékverseny megnyitásakor Kazincbarcika Város polgármesterének Elismerő Oklevelét vehette át Dósa Lajos, a helyi sakk klub elnökhelyettese.
A 75. születésnapjára készülő aktíva majd 50 évig szolgálta a barcikai sakkéletet.
Egressy Stúdió néven 8 és 14 év közötti gyerekek számára hirdetett színjátszó szakkört az Egressy Béni Könyvtár, Kulturális és Sport Központ. Szándékuk szerint a jövőben a művelődési intézmény saját „színi-tanodával” rendelkezik majd.
Igaz csak három napig, de szemet gyönyörködtető élethű vasúti makettek várták a barcikai közönséget. A Miskolci Vasútmodellező Egyesület gyűjteménye páratlanul szép világba kalauzolta el a látogatókat, olyanba, ahol még a felnőtt is újra gyereknek érezhette magát.
Két helyszínen is méltóságteljes városi megemlékezés keretében tisztelegtek az 56-os hősök előtt Kazincbarcikán. A városi rendezvényen a megemlékezés virágait Kazincbarcika Város Önkormányzata mellett közel harminc helyi és kistérségi intézmény, gazdasági társaság, civil szervezet és egy párt helyezte el a belvárosban található 56-os emlékműnél.
Állásbörze, családi játszóház és Teréz-napi vigalom is várta a barcikaiakat októberben, akik csak álmodhatnak arról, hogy olyan szép kort megélnek majd, mint Fórizs Lajosné. Zsuzsa nénit 90. születésnapja alkalmából köszöntötték gyermekei, unokái, dédunokái, a rokonok és barátok, illetve az újságírókból és köztisztviselőkből álló delegáció.

A”hetek” hónapja

Októberben az önkéntes munkát végzők és az idősek tiszteletére egyaránt egész héten, sőt ez utóbbi esetében majd egész hónapon át tartó programsorozatot rendeztek a városban.
Az Idősek Világnapja alkalmából a Szociális Szolgáltató Központ és intézményei szervezésében négy helyszínen tizenegy esemény várta a szépkorúakat: kiállítások, zenés előadások, Ki Mit Tud? és Szüreti bál is szerepelt a színes program kavalkádban.
Az Önkéntesek Hete rendezvénysorozatra októberben már másod ízben került sor az óévben. A duplázás oka prózai: 2011 az Önkéntesség Európai Éve és a szervező Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma fennállásának 15. évfordulója.
A programokat ünnepélyes megnyitóval egybekötött jubileumi kiállítás nyitotta, amit az önkéntes városszépítők díjátadó ünnepsége követett. Karitatív megmozdulások, élménybeszámoló, egészségügyi előadás és tárlat megnyitó is szerepelt a gazdag rendezvénysorozatban. Sőt, újra sor került közös nárciszültetésre is. A „Méltóság Mezeje” elnevezést viselő program lényege, hogy az elültetett virághagymákkal a résztvevők kifejezik együttérzésüket, és erőt adnak a beteg, elesett embereknek.

Három EU-s projekt – újabb négy esemény

Elkészült a Timpanon Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft. távhővezeték korszerűsítése, mely 146 millió forint Európai Uniós támogatásból és ugyanekkora összegű önerőből valósult meg.
A beruházás során a város távhőellátását biztosító helyi fűtőerőművet a Kazincbarcika szívében található távhődivízió épületével összekötő fővezeték 811 méteres szakaszának felújítására került sor.
Színes szálló léggömbök jelezték a városlakóknak, hogy október 18-án ünnepélyesen is felavatták a város legrégebben épült bölcsődei egységét.
Kazincbarcika Város Önkormányzata több mint 96 millió forintot nyert egy Európai Uniós pályázaton, melynek köszönhetően a Pollack Mihály úton található bölcsőde kívül-belül megújulhatott. A 110 millió forint összköltségvetésű projekt nyomán az intézmény 24 férőhellyel bővült.
Fergeteges hangulatban, közel 600 fős lufi-bulival ünnepelték kicsik és nagyok, hogy lezárult a Pollack Mihály Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagiskolájának komplex épületenergetikai korszerűsítése. A projektet az Európai Unió több mint 101 millió forinttal támogatta.
A kertvárosi városrész kapujában álló 1980-ban átadott épület a projekt során eddigi történetének legjelentősebb felújításán esett keresztül. Az ünnepi pillanatoknak az iskola valamennyi diákja, pedagógusa, a szülők és közel 30 meghívott volt szem és fültanúja.
Közterületek, lakóházak, intézmények újulnak meg annak a nagyszabású Európai Uniós városfejlesztési programnak a keretében, mely az újkazinci városrészen folyik. Az építő jellegű munkák mellett a projekt képzési és különböző civilszervezeti tevékenységet is támogat.
Az akcióterületi egészségmegőrző programok sorában októberben a nemzetközileg is elismert Dr. Czeizel Endre orvos-genetikus látogatott Kazincbarcikára. „A titokzatos őssejt, valamint az életkor kitolódása” című előadása érdekfeszítő, elgondolkodtató, sok bölcsességgel és némi sajátosan “czeizelendrés” humorral megfűszerezve nagy sikert aratott.
Az Újkazinci projektben a környezetszépítő akció is kezdetét vette október 21-én.
Az első közös fa- és virágültetésen több mint 30 akcióterületen élő polgár vett részt, akik az Arborétum Városüzemeltetési Non-profit Kft. segítségével és Klimon István alpolgármester vezetésével 30 darab nagyon különleges fát és 800 darab árvácskát ültettek el.

Képforrás: O Pont fotó: Pálinkó Gábor

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek