2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Energia és munkalehetőség

A térség fenntartható fejlődése valósulhat meg a közösségi- és egyéni energiatermelés, valamint az új munkakultúrát teremtő technikák és technológiák alkalmazásával, amelyet egy elnyert pályázat segít.

Európában is egyedülálló vidékfejlesztési terv megvalósítását tűzte ki célul a Bükk-Miskolc térségi LEADER akciócsoport. A 45 települést összefogó, csaknem 270 ezer embert érintő közösség KEOP pályázat segítségével valósítja meg az „1 falu – 1 MW” című mintaprojektet. Ez lehetővé teszi, hogy a közösségek kisméretű energiatermelő rendszerei a decentralizált megújuló energiaforrás alapú termelés, tárolás, elosztás, újrahasznosítás és integráció segítségével belépjenek az energiakereskedelembe. Ezt egy intelligens központot keresztül, a közcélú villamos hálózat felhasználásával valósítják meg.
A program első ütemében tavaly száz százalékos LEADER támogatásból 27 nyertes energiaudvar született. A konzorcium 27 tagja tanácskozott csütörtökön, ahol Nagy József, a BÜKK-MAK LEADER Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: A nyertes pályázat után ebben az évben a tervezés, engedélyezés következhet, majd két évet vesz igénybe a kivitelezés. A rendszer által előállított villamosenergiát a MAVIR rendszerébe táplálják majd.

Nagy László Bőcs és Zsíros Sándorné Alsózsolca polgármesterei is arról beszéltek, hogy fontosnak tartják azt, hogy egy önkormányzat saját energiát állítson elő, hogy védjék ezzel a környezetet és nem utolsósorban, hogy munkahelyeket teremtsenek. Lakatos Attila, megyei cigányvajda pedig örömének adott hangot, hogy a kevéssé képzett munkaerő, így a cigányság is lehetőséget kap arra,hogy dolgozzon.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek