2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Az önkormányzatok megsegítéséről és az otthonteremtési kamattámogatásról döntött a Kormány

Az önkormányzatok megsegítéséről és az otthonteremtési kamattámogatásról döntött a Kormány

Az önkormányzati rendszer 20,4 milliárd forintos többlettámogatásban részesül idén, az otthonteremtési kamattámogatási programról szóló jogszabályt pedig várhatóan januárban hirdetik majd ki.

 

Az önkormányzati rendszer a rendszerváltás óta nem részesült ilyen jelentős támogatásban – jelentette ki Tállai András a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

Az elmúlt időszak negatív gazdasági történései még tovább nehezítették az amúgy is kiszolgáltatott és nehéz helyzetben lévő önkormányzatok életét, ezért a Kormány tegnapi ülésén döntött arról, hogy még az év vége előtt 20,4 milliárdos többlettámogatást nyújt a magyarországi települések számára – tájékoztatott a döntésről Giro-Szász András.

A kormányzat nagy horderejű döntést hozott akkor, mikor úgy határozott: a súlyos likviditási gondokkal küszködő önkormányzatok megsegítésére átcsoportosít több mint 20 milliárd forintot – vette át a szót Tállai András önkormányzatokért felelős államtitkár.

Az említett összeget négy területen fogják szétosztani. Egyrészt egyedi döntésekkel 8,5 milliárd forintos támogatásban részesítenek 17 önkormányzatot, emellett 400 súlyosan eladósodott település kap majd 7 milliárd forintot adósságterheik csökkentésére – ismertette a döntés részleteit az önkormányzati államtitkár. Továbbá a társadalmi, gazdasági és infrastrukturális szempontok szerint leginkább elmaradott 1212 önkormányzat 4 milliárd forintos támogatásban részesül majd – jelentette ki az államtitkár, hozzáfűzve: 858 millió forintos tüzifatámogatást adnak további 456 településnek.

Tállai András tájékoztatott arról is, hogy a rendelet megjelenése pénteken, az összegek átutalása pedig az ünnepek után várható.

 

Célegyenesben az otthonteremtési program

Giró-Szász András emlékeztetett, hogy a Kormány eddig is a családok életminőségének javításán  dolgozott, ugyanis 150 milliárd forintot hagyott a „háztartások zsebében” a családi adózással, a GYES három évre emelkedett és kidolgozta a nők részmunkaidős foglalkoztatásához kapcsolódó adókedvezményét is.

Az otthonteremtési politika célja, hogy kiegyensúlyozott ösztönző rendszert hozzon létre a lakhatás támogatásához. Az otthonteremtési kamattámogatási konstrukció lényege pedig a kedvező feltételű, lakáscélú forinthitel felvételi lehetőségének megteremtése – tájékoztatott a kormányszóvivő.

Szatmáry Kristóf elmondta, hogy a tegnapi kormánydöntéssel fontos lépcsőjéhez érkezett az otthonteremtési program. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kamattámogatási rendszerről szóló jogszabályokat januárban hirdetik ki, azonban csak később lépnek majd hatályba. Hozzátette: ez az idő a bankok felkészüléséhez szükséges.

Négy részből áll a kamattámogatási rendszer – ismertette az államtitkár. Ennek legnagyobb része – folytatta –  az új lakás vásárlásához, építéséhez, valamint használt lakás vásárlásához és korszerűsítéséhez kapható támogatás. Ebben az esetben a kamattámogatás időtartama legfeljebb öt év, de a futamidő lehet hosszabb is. Hozzátette: változik a támogatás intenzitása attól függően, hogy milyen célból kívánják felhasználni, illetve a gyermekek számától függően akár hetven százalékos kamattámogatással indul, ami az ötödik évre 50 százalékra csökken. A lakás értékétől függően ez a szám harminc millió, illetve tizenkét millió forint korszerűsítés esetében – tájékoztatott Szatmáry Kristóf.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy külön része a rendszernek a hiteladósok ingatlanjainak megvásárlásához, illetve a kisebb lakások megvásárlásához kialakított kamattámogatás.

Korábban nem létezett a rendszerben, ezért új elemként került bele – a Bankszövetséggel való megállapodás alapján – a devizahitel kiváltására felvett kölcsön kamatainak megfizetése – világított rá az államtitkár. Szatmáry Kristóf megjegyezte, hogy az otthonteremtési programnak gazdaságélénkítő hatásai is vannak, illetve képes lehet a stagnáló piacok felpörgetésére.

 

(kormany.hu)

(fotó: Árvai Károly)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…