2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Színházzal várja a Dialóg Egyesület az ünnepek előtt az Avason a közösségi élményre vágyókat

Színházzal várja a Dialóg Egyesület az ünnepek előtt az Avason a közösségi élményre vágyókat

„Ne fordulj el!” címmel tart ingyenes előadást az Avason 2011. december 21-én délután 16:00-kor az őstermelői piac területén a Romano Teatro színtársulat. A darab aktualitását az Avason élők közül sokan jól ismerhetik:  a városnyi lakótelep magán viseli az összezártság okozta élethelyzetek sajátosságait.
A közelmúltban néhány önkéntes úgy határozott, hogy egy újfajta innovatív koncepciót kialakítva próbál meg a Dialóg a Közösségekért Közhasznú Egyesülettel válaszokat adni az Avason jelentkező problémákra. Egy olyan programot sikerült kidolgozni, mely a társadalmi szolidaritás, és felelősségvállalást erősíti a helyi lakosokban. Ez egy teljesen új kezdeményezés Miskolcon, amely a Nyílt Társadalom Intézet által támogatott  10 hónapos programmal közelíti meg a társadalmi folyamatok és változások során kialakuló helyzetet az Avas városrészének II. ütemében.

Három alappillére a programnak:
I. Közösségi bevonás, közösségépítés – Számos önkéntes akciót tervezünk a közérzet, közhangulat, és környezet javítására. Fő programelem a FESSÜNK EGYÜTT!, mely során egyes bérházak lábazatának dekorációs felújító festése történik a bérház lakóival közösen tervezve, kivitelezve. A Szilvás utca 2. alatt található bérházban már fel is vettük a közösségi tervezést elindító  kérdőívek nagyrészét. A válaszadó lakók hozzáállása pozitív volt, és örömmel fogadták kezdeményezésünket. Ez lesz az első bérház, melyet ezzel a módszerrel fogunk kidíszíteni 2012 tavaszán, s tavaszig több bérházat is meg fogunk keresni a közös festés lehetőségével.

II. Mentor programunk – Közel 30, az Avason élő és tanuló diákkal 10 hónapon keresztül heti rendszerességgel egy egymást segítő folyamatot indítunk el. Két intézményből érkeznek a diákok: a  Munkácsi Mihály Általános Iskolából és az Avasi Gimnáziumból. Két különböző korosztály fiataljait szólítottuk meg, akik ráadásul jellemzően eltérő életkörülmények között élnek. Célunk, hogy a fiatalok jobban megismerhessék és megérthessék egymás életterét, és életkörülményeit. Ez nem szimplán kortárs segítés, reményeink szerint a vegyes párokon belül nagyobb eséllyel alakul ki a szolidarítás, egymás segítése. Audio-vizuális eszközök használatától várjuk  önmaguk minél jobb megjelenítését, önkifejezését.
III. Információs kampányunk – Az Avashoz köthető városi legendák és mítoszok tisztázását célozza, emellett komoly hangsúlyt fektet a helyieket érintő releváns hírek szolgáltatására, az információáramlás segítésére. Ennek érdekében több alkalommal hírlevelet fogunk kiadni, illetve plakátokkal, szóróanyagokkal is találkozhatnak majd az avasiak. S a nyilvánosságot, mint eszközt kihasználva terveink közt szerepel több rádiós és televíziós megjelenés is.
Mindhárom programelem egymásra épül, ezeken keresztül nem titkolt szándékunk az Avashoz kötődő tévismeretek lebontása, az itt élők közösségi tevékenységbe való bevonása, ezzel a saját környezetük iránti felelősség tudatosítása, a fiatalok előítéletmentes kapcsolatainak támogatása.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…