2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

TISPOL akció eredmények

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság is csatlakozott az országos, illetve európai szintű akcióhoz és fokozott közlekedésbiztonsági ellenőrzéseket hajtott végre december 16-17-én, mely elsősorban az ittas és a vezetési képességre hátrányosan ható szer hatásának befolyása alatt történő járművezetés ellenőrzésére terjedt ki.

Az akció célja a közlekedésbiztonság helyzetének javítása, a bekövetkezett balesetek számának és súlyossági fokának csökkentése, az előírások betartatása, az ittas járművezetők kiszűrése volt.

Az ellenőrzés kiterjedt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsősorban a lakott területen belüli útvonalakra, ki és bevezető útszakaszokra, gyorsforgalmi útszakaszokra és „baleseti gócpontokra”.  Az akció végrehajtása során a közúti forgalomban részt vevő magyar és külföldi gépjárművek ellenőrzésére egyaránt sor került az ittas járművezetők kiszűrése érdekében.

Az akció során:

–  57 fővel szemben 366.000.- ft helyszíni bírság lett kiszabva,

– 20 fővel szemben kezdeményezett a rendőrség szabálysértési eljárást (ebből 6 esetben gyalogossal szemben, 2 esetben P-rendszám használatával kapcsolatos szabálysértések miatt),

–  1 forgalmi engedély helyszíni elvételére került sor érvénytelenség miatt,

– 7 fő került előállításra  (5 esetben mintavétel céljából, 1 esetben egyéb bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt, valamint 1 esetben eltűnt személlyel kapcsolatos biztonsági intézkedés kapcsán),  

– 2 fővel szemben ittas járművezetés vétségének, 1 esetben pedig egyedi azonosító jel meghamisításának gyanúja miatt indult büntető eljárás.

Közigazgatási eljárás kezdeményezésére az alábbi esetekben került sor:

– 13 gépjárművezetővel szemben sebességtúllépés miatt, műszeres mérés alapján

– 3 esetben tiltott helyen történő megállás miatt (PDA felvétel alapján)

– 3 esetben biztonsági öv használatának elmulasztása miatt

– 1 esetben menetlevél vezetésének hiányosságai miatt

– 1 esetben külföldi hatósági jelzés jogosulatlan használata miatt

– 6 esetben ittas járművezetés  miatt (4 esetben kerékpár és 2 esetben gépjármű vezetővel szemben)    

– 8 esetben ittas járművezetéssel kapcsolatosan.

Információs háttér:

Baleseti helyzetkép megyénkben:

2011. január 1-je és 2011. november 30-a közötti időszakban megyénkben 679 db. személyi sérüléses közlekedési baleset történt, amely az előző évhez viszonyítva -11,0 %-os csökkenést mutat. Ebből halálos kimenetelű volt 29 , ami 26,0%-al kevesebb mint az előző évben. A súlyos sérüléses balesetek számában (248) stagnálás tapasztalható. A könnyű sérüléses balesetek számában szintén csökkenés mutatkozik, ebben az időszakban 402 baleset következett be, ami -15,0%-os csökkenést jelent.

A közlekedési balesetek során meghalt személyek száma 34 fő, még súlyos sérülést 297 fő, könnyű sérülést 604 fő szenvedett. A balesetek okozója 389 esetben volt személygépkocsi, 92 esetben kerékpár és 56 esetben tehergépkocsi vezetője volt. Gyalogos 52 esetben volt baleset okozója.    

A közlekedési balesetek főbb okai az elmúlt évekhez képest nem változott. Az összesen regisztrált 679 baleset okai között első helyen emelhető ki a gyorshajtás (246 eset), másodikként az elsőbbségi jog meg nem adása (123 eset), harmadikként pedig a kanyarodás szabályainak megsértése (117 eset).  

Külföldi állampolgár 19 esetben volt baleset okozója, míg az ittasság a balesetek 13,0 %-nál (89 esetben) volt meghatározó tényező.     

Az év során elrendelt akciók és fokozott ellenőrzések során nagy hangsúlyt kapott ittas vezetők kiszűrése is eredményesnek tekinthető, hiszen az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva 27,1 %-kal csökkent az alkohol befolyása alatt előidézett balesetek száma.

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek