2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Versenyképes tudományegyetemmé kell lenni

A Miskolci Egyetem az új felsőoktatási törvény előtt
A nemzetközileg is versenyképes tudományegyetemmé válás céljával áll a Miskolci Egyetem az új felsőoktatási törvény elé – egyebek között erről győződhettek meg azok a miskolci és megyei középiskolai vezetők, akik elfogadták az intézmény felvételi előtti, évzáró tájékoztatójára szóló meghívását december 19-ére.
Prof. Dr. Patkó Gyula rektor köszöntötte a résztvevőket, utalva beszédében a közismert tényre, miszerint ezekben a hónapokban, hetekben új felsőoktatási törvény születésének vagyunk tanúi. Ebből adódik, hogy az idei felvételi időszak bizonytalan helyzetben találja a felsőoktatásba belépni készülő fiatalokat. Az új felsőoktatási törvény parlamenti vitája megkezdődött, a részletes vitában több mint 300 módosító javaslat tárgyalnak.
Mint azt a rektor hangsúlyozta, a mostanra megfogalmazott tervezet kedvezőbb a Miskolci Egyetem számára, mint a korábbiak. Az alapjaiban megújuló törvény határozott és elkülönített szerepet szán a főiskoláknak és egyetemeknek ¬– a pedig képes az egyetemi követelmények, szint teljesítésére, s a jövőt is a magas szintű oktatás, az elitképzés meghatározó színhelyeként tervezi. A jelenlegi tervezet hangsúlyt fektet a vidéki intézmények régiókat felzárkóztató szerepére – e tekintetben is meghatározó szereplője az Északkelet-magyarországi régiónak.
A régió leszakadása ellen egyebek mellett a fiatalok magas szintű képzésével és itt tartásával; a folyamatos innovációval; képzéseinek a térség igényeihez való rugalmas igazításával; ipari munkáival és kapcsolataival, kutatási eredményeivel. Ennek köszönhetően határozottan tartja, illetve számos tekintetben erősíti napjainkra elért pozícióját. A régió meghatározó felsőoktatási intézményeként a Miskolci Egyetem mindig is kutatóegyetemként működött. A hazai tudományos kutatás és műszaki fejlesztés jelentős kutatóbázisaként, tudományos műhelyeként jelenleg mintegy 14 milliárd az a pályázati összeg, melyet a Miskolci Egyetem, közvetve pedig a régió elnyert.
A rektor szólt a folyamatosan bővülő képzési palettáról is. Mint elhangzott, az előző felvételi eljáráshoz képest még több lehetőség várja a jövőre felvételiző fiatalokat a Miskolci Egyetemen. Az előttünk álló felvételi eljárásban ez lesz itt a legfontosabb változás a fiatalok számára. A mögöttünk lévő nyári pótfelvételi eljárásban hirdették meg elsőként a Bölcsészettudományi Karon a szociális munka alapszakot, melyet a régióban egyedül itt érhetnek el a jelentkezők. Két új felsőfokú szakképzés is indul. Nappali és levelező tagozaton is elérhető lesz a gyakorlati oktató és sportkommunikátor felsőfokú szakképzés – ezeket a sárospataki Comenius Főiskolai Kar teszi közzé. Az Egészségügyi Kar két mesterszak indítására nyújtott be akkreditációs eljárásra kérelmet.
A fórum résztvevői hallhattak a Miskolci Egyetem eddigi sikereiről és egyedülálló múltjáról, oktatási és kutatási eredményeiről, a térség életében betöltött szerepéről, fejlesztéseiről, az itt képzett szakemberek keresettségéről, miként az egyetem épületeinek jelenleg is folyó felújításáról. A Miskolci Egyetem nyolc karával és egy intézetével igazi univerzitásként hirdeti a legváltozatosabb igényeket is kielégítő, Bologna-rendszerű képzéseit, számos lehetőséget az országban egyedüliként.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek