2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

XVIII. Országos Betlehemi Jászol Kiállítás

A Magyar Kézművességért Alapítvány 2011. december 6. és 2012. január 15. között a főváros egyik legszebb, leghangulatosabb helyszínén, a Vajdahunyadvárban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban rendezi meg a Betlehemi jászol című kiállítást.
A kiállításon a betlehemi jelenet szereplőit ábrázoló, a betlehemezés népszokásait megformáló, illetve az adventi-karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó alkotások kerülnek bemutatásra.

A kiállítás-sorozat előzményei a múlt század ’40-es illetve ’90-es éveire nyúlnak vissza.
Az 1940-es években dr. Schwartz Elemér ciszterci szerzetes professzor kezdeményezett utoljára hazánkban betlehem-építő mozgalmat; Magyarország részére pedig – a Közép-kelet-európai térség országai felé történt nyitás jegyében – 1993-ban érkezett először meghívás Rómába, a 100 jászol nemzetközi kiállításra. A kiállítás magyar anyagának megszervezésére Alapítványunk kapott (és kap azóta is) felkérést hazánk Szentszék Melletti Nagykövetségétől.
A római kiállítás sikeres magyar résztvevőinek élményei alapján 1994 óta rendezzük meg itthon minden évben a Betlehemi jászol-kiállításokat, amelyek tehát ennek a két hagyománynak a felújítását, ápolását illetve továbbvitelét jelentik.
A kiállítás-sorozat első állomása a Budai Ciszterci Szent Imre Plébániatemplom és a József Attila Gimnázium volt; további rendezvényeinek a Semmelweis utcai Magyarok Háza, a Magyar Kulturális Alapítvány budavári székháza, a Néprajzi Múzeum, a Pataky Művelődési Központ és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum adott otthont.

A kiállítás anyagának kialakítása, összegyűjtése ebben az évben is pályázati formában történik. Alapítványunk nyílt pályázatot írt ki, amelyen kézművesek, tárgyalkotó népművészek, képző- és iparművészek, hivatásos és műkedvelő alkotók, egyéni jelentkezők és alkotói közösségek egyaránt részt vehettek, a kiírásnak megfelelő tematikájú, természetes anyagok felhasználásával készített munkáikkal.

A pályamunkákat a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya és a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus szakértőiből valamint a Ciszterci Egyházközség képviselőjéből álló bíráló bizottság válogatta és minősítette.

A pályázat nyilvános jellegének köszönhetően a kiállításon – területi, szakmai, életkor és foglalkozás szerinti összetételt tekintve – a legkülönfélébb csoportokba sorolható alkotók művei jelennek meg. Hivatásos alkotók, Népi Iparművész, A Népművészet Mestere vagy A Népművészet Ifjú Mestere címmel elismert kézművesek, képző- és iparművészek; amatőr alkotók (köztük óvodások, diákok, óvónők, pedagógusok; különböző fogyatékkal élő, hátrányos helyzetű emberek; más polgári foglalkozású felnőttek és nyugdíjasok); egyéni jelentkezők mellett alkotói közösségek (óvodai, iskolai csoportok, szakiskolai műhelyek, önképző körök stb.); szakmai összetétel szerint: fafaragók, fazekasok, keramikusok, szövők, hímzők, foltvarrók, csipkeverők, mézeskalácsosok, vessző-, szalma-, csuhéfonók, textiljáték-készítők, nemezelők, bőrművesek, bútor-, üveg-, ikonfestők, tűzzománcozók és más mesterségek, művészeti ágak képviselői vesznek részt.

Az Alapítvány az előző 9 évhez hasonlóan idén is reprezentatív kivitelű, háromnyelvű színes fotóalbumban örökíti meg a kiállítás anyagát. A különleges ajándéknak számító Betlehemi képeskönyv a kiállítás ideje alatt a helyszínen megvásárolható.

A fotón a 2008-as kiállítás egy darabja látható

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek