2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A Tudomány Napja alkalmából megrendezett konferenciáról

A Tudomány Napja alkalmából megrendezett konferenciáról

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából 2011. december 1-jén a Borsod- Abaúj- Zemplén Megyei Önkormányzat ismét megrendezte hagyományos konferenciáját.
2011-ben Miskolc adott otthont a Magyar Tudomány Ünnepe nyitórendezvényének. Ez a nap egyben egy hónapos, országos rendezvénysorozat nyitányát is jelentette.
Az idei tudományünnep vezértémájának főcíme: Összhang, azaz tudomány a gazdaságban és a társadalomban – mondta megnyitójában Csiger Lajos,a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke és egyben a rendezvény levezetőelnöke. A konferencia első részének három előadás témája volt:

Demeter Ervin,
a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja köszöntőjében elmondta, hogy a Kormányhivatal létrejöttét is sok kutatás előzte meg és ennek eredményeként működik ma, a közigazgatási rendszer. Kiemelte a közigazgatás újjáépítésének 3 főelemét.
-2010 őszén visszatértek a korábbi megyei középszintű igazgatási struktúrához
-2011. január 3-án létrejöttek a megyei kormányhivatalok
-2013. január 1-re elkészülnek a járási központok és kialakulnak a járások.
Kormánymegbízott úr méltatta a tudósokat, akik a tudományért a fejlődésért sokat tesznek.

A régi törvényeket felváltják az újak

Tállai András,
a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára elmondta, hogy mindenki előtt ismeretes tény, hogy a Kormány benyújtotta a Parlamentnek az új önkormányzati törvényt, melyet nagy valószínűséggel el is fogadnak. Az új szabályozásból 3 pontot emelt ki.
–    az önkormányzatoknál bevezetésre kerül a törvényességi ellenőrzés
–    a jövőben az önkormányzatok kötelezettség vállalását szigorítani kell
–    az önkormányzati társulások kérdése
Államtitkár úr előadásában kitért a törvényjavaslat súlyponti kérdéseire is, valamint beszélt az önkormányzati rendszer működőképességének fenntartásáról, az új finanszírozási rendszer kialakításáról. Az Államháztartásról szóló törvény egy létező törvény, melyet egy teljesen új törvény fog felváltani, így az önkormányzatok gazdálkodására vonatkozóan teljesen új szabályozásokat jelent. Kormánymegbízott úr többek közt beszélt az új törvényekről, amelyek a jövőben felváltják a korábban hatályban lévőket. A legnagyobb változás feladatellátását tekintve, a megyei önkormányzatoknál lesz, ugyanis 2012. január 1-től minden intézmény elkerül a megyei önkormányzatoktól és a hivatalok átállnak az új feladatvállalásra. Tállai András előadása végén kihangsúlyozta, hogy az új önkormányzati rendszer kevesebb feladatot fog ellátni, s egy teljesen biztos és jogi értelemben szabályozott, irányított hivatali rendszer jön létre.

Kiss Gábor, Miskolc város Polgármesteri Hivatalának humánpolitikai főosztályvezetője előadásában a várospolitikáról beszélt s arról, hogy nagyon pontosan meg kell találni azokat a területeket, amelyben egy adott ország egy régió vagy város tud fejlődni. Többek között szó esett a felsőoktatás helyzetéről s annak esetleges gyengüléséről, annak következményeiről.

A konferencia második részében tudományos értekezéseket, szakmai beszámolókat hallhattunk.
Dr. Deák Endre projektvezető – Miskolci Egyetem- beszámolójában utalt a Miskolci Egyetem szerepére a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei mikro-, kis- és középvállalatok innovációs tevékenységének fejlesztésében.
Dr. Marosvölgyi  Béla ny. egyetemi tanár -Nyugat-Magyarországi Egyetem- A foglalkoztatás növeléséről és az energetikai innováció feltételrendszerének javítási lehetőségeiről tartott előadást Borsod megyére vonatkoztatva.  
Plósz Antal a Sajómenti TISZK vezetője szakmai előadását a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szakképző intézményekben végzettek szakmai összetételéről tartotta.
A konferencia zárásaként Dr. Gribovszki László ny. egyetemi tanárt – Miskolci Egyetem- A foglalkoztatás növelése gépipari innováció feltételrendszerének javítási lehetőségei Borsod-Abaúj-Zemplén megyében címmel tartott beszámolót.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…