2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Óriási siker volt a III. Barcikai Bormustra

Kazincbarcika – A vártnál is nagyobb volt az érdeklődés a szombati rendezvény iránt, mely igazi BORünneppé nőtte ki magát a Sajó-völgyi kisvárosban.

Délelőtt borlovag avatás, déltől pedig a nagyközönség számára bormustra várta szombaton mindazokat, akikhez eljutott a kuriózumszámba menő rendezvény híre.

Reggel az Egressy Művelődési Központban találkoztak a meghívottak, közel száz borlovagrendi tag és hozzátartozó érkezett a III. Barcikai Bormustra előrendezvényére. Klimon István alpolgármester köszöntötte Kazincbarcika vendégeit, majd az ország minden részéről, sőt a Felvidékről érkezett borlovagok látványos alakzati felvonulással vették célba az avatás helyszínét.

A szombat délelőtti belvárosi nyüzsgésben nem kis feltűnést és meglepetést okoztak a díszes ruhákba öltözött borlovagok, míg átsétáltak a Szent Család templomba. Itt 10 órakor kezdődött meg a tradicionális avatási és előléptetési ünnepség. Az ökumenikus szertartáson Vitális Gábor plébános, Dr. Janka Gábor parókus és Kolumbán Gábor lelkész szavait hallhatták a résztvevők.

Az avatási ünnepség idén már a 17. volt az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának életében, ezúttal Kazincbarcikán hat borlovagot avattak fel, illetve két előléptetésre került sor.

 

Ennyi nagyágyú egy helyen…

Délben a Hotel Lukács 1. emeletén a III. Barcikai Bormustrát Pammer István díszruhás borlovag, az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának konzulja nyitotta meg, szép számú érdeklődő előtt.

– Ígéretünknek megfelelően a szakma legnevesebb borászait csábítottuk a városba – mondta a házigazda Bánáti Tibor I. legát.

– Villányból Bock József, Polgár Zoltán és a Vylyan pincészet kiválóságai, Badacsonyból Szeremley Huba, Szekszárdról Sebestyén Csaba, a Mátrai borvidékről Ludányi Balázs, a Tokaji Hegyvidékről Árvay János, az Alföldi borvidékről Frittmann János, valamint Egerből Sike Tamás, Dr. Gál Lajos és Tóth Ferenc borászok érkeztek Barcikára.

Magyarország történelmi borvidékeinek ezen régióiból kóstolhattuk meg a jobbnál jobb borokat. Saját ízlésének megfelelően ki a könnyed rosét, ki a

könnyű és illatos fehéret, esetleg egy testes vöröset, sőt már több 2011- es évjáratú újbort is megízlelhetett a közönség. A szakma véleménye egybehangzó volt: ezen a napon Kazincbarcikán valóban a BOR ünnepének lehettünk részesei – mondta Bánáti Tibor.

A vendégek szerint a hotel által nyújtott szép környezet, a rendezők mindenre kiterjedő figyelme, a csodálatos műsorokat adó néptáncos fiatalok és a borászok által támogatott tombolasorsolás a csodálatosan finom borok kóstolását még emlékezetesebbé tették. Az összességében több mint 300 látogató különleges élményekkel gazdagodva térhetett haza a rendezvény befejeztével.

 

A borlovagok lovagias cselekedetei

A közönségrendezvényt követően este a Lovagrend tagjai és a meghívottak részvételével Lovagi Vacsorára került sor. 90 fő ünnepelt együtt, többek között a Budapesti, a Kőszegi, a Szombathelyi, a Dél-Alföldi és az Egri Bikavér Legátus számos tagja is megjelent az eseményen. A vendégeket Bánáti Tibor, a Borsodi Legátus – mint rendező szervezet – I. legátja üdvözölte, majd a Magyarországi Konzulátus részéről Pammer István mondott köszöntő beszédet. Elismeréssel szólt a szombati rendezvénysorozatról, megköszönve a Borsodi legátus valamennyi tagjának áldozatos munkáját. Majd külön kitért a következő hetek legfontosabb eseményére:

„Lovagrendünk életében már hagyománnyá vált, hogy egyazon napon és időpontban jótékonykodunk. Ez idén december 22-én 10 órakor lesz az egész országban. A Borsodi Legátus – mint ahogy azt Bánáti Tibor borbírótól

megtudtam – Kazincbarcikán a Jószerencsét úti Idősek Otthonát kívánja megajándékozni. Olyan hasznos eszközökkel segítik az időseket, melyekre az otthonnak leginkább szüksége van.” – mondta a konzul.

Az ünnepi vacsora színvonalát emelte a Miskolci Nemzeti Színház művészeinek fellépése és az est borászának, Sike Tamás borainak kóstolása.

A III. Barcikai Bormustra nagy sikerrel zárult, a lovagi eszmeiséget és szellemiséget képviselve tovább erősödött az egymás iránti tisztelet, megbecsülés, s nem utolsó sorban a kulturált borfogyasztás és a magyar borok népszerűsítése is újabb teret nyert.

 

Képforrás: O Pont fotó: Pálinkó Gábor

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek