2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Tízéves az egészségtudományi képzés a Miskolci Egyetemen

Tízéves az egészségtudományi képzés a Miskolci Egyetemen

Tízéves az egészségtudományi képzés a Miskolci Egyetem keretében. Az egy évtized alatt a megye egészségügyi tudásközpontjának alapjait építette fel a kar. Az évforduló alkalmából ünnepi konferenciát szervezett a kar, melynek keretében délelőtt az egészségtudományi képzést folytató társkarok bemutatkozására, délután pedig a tudományos diákköri hallgatók előadásaira került sor november 24-én.
Az egészségtudományi képzés az akkori igényeknek megfelelően 1987-ben indult meg Miskolcon, és 1995-ig a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem kihelyezett tagozataként működött. A Bokros-csomag megszorításai miatt a képzés a hallgatókkal együtt Budapestre került. Néhány év múlva az Észak-magyarországi régióban óriási szakemberhiány lépett fel, ezért a Debreceni Orvostudományi Egyetem 1998-ban a Miskolci Egyetem campusán elindította a védőnőképzést.
A képzés 2001-től a Debreceni Egyetem támogatásával szervezetileg a Miskolci Egyetemhez került. A kezdetben intézetként működő oktatási szervezeti egység a Debreceni Egyetem, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, továbbá a régióban dolgozó tudós orvosok hatékony támogatásával a Miskolci Egyetem legfiatalabb karává válhatott, s napjainkban annak szerves részeként képez ma már diplomás szakembereket a prevenció, a képalkotó diagnosztika, a rehabilitáció és az egészségturizmus területén.

Kurzusai magas színvonalát minősített orvos-oktatói és az egészségtudományok, valamint az interdiszciplináris tudományterületek tudományos minősítéssel rendelkező, elismert oktatói garantálják. Képzési feladatait az egyetem társkaraival, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumával, oktató kórházával, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházzal, a régió egészségügyi intézményeivel és szakmai szervezeteivel együttműködve valósítja meg a kar. Így teremti meg a kor változó követelményeihez és a szakmai fejlődéshez való folyamatos alkalmazkodás lehetőségét. Az oktatási és képzési feladatok mellett komoly lépések történtek a karon az alapkutatások feltételeinek biztosításáért. A 2010-ben elnyert kutatóegyetemi pályázat keretében Nanotoxicológiai Kutatólaboratórium, Terhelés-élettani Laboratórium és Képalkotó Diagnosztikai Laboratórium kiépítésére nyílik lehetőség napjainkban.

Az Egészségügyi Kar fontos küldetést tölt be a régió egészségügyi szakemberellátása, az egészséges életmód kialakítása és az egészség megőrzése terén. Képzési profilját az elmúlt években jelentősen kibővítette. A védőnő, gyógytornász, képalkotó diagnosztikai és az egészségturisztikai szervező alapképzések nagyon vonzóak a mai fiatalok számára, de kedveltek a szakirányú továbbképzések is. Az Egészségügyi Kar a felvételi statisztikák alapján néhány év alatt az egyetem legnépszerűbb karává fejlődött. A 2012. évi felvételi eljárásban továbbra is sokszínű, piacképes diplomát nyújtó képzésekkel várja a fiatalokat a kar. Ezekről a www.uni-miskolc.hu/ek weboldalon találhatók bővebb információk.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek