2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Ünnepi Istentisztelet és harangszentelés

Húsz éve létezik a Ttiszaújvárosi Görög Katolikus Egyházközség. E jeles jubileum alkalmából valamennyi eddig itt szolgálatot teljesítő pap és dr. Orosz Atanáz püspök közösen adott hálát az elmúlt két évtized áldásaiért szombaton, esti istentisztelet keretében.

DR. OROSZ ATANÁZ PÜSPÖK ÉS AZ EDDIG ITT SZOLGÁLT PAPOK KÖZÖSEN ADTAK HÁLÁT AZ ELMÚLT KÉT ÉVTIZEDÉRT- Bár a tiszaújvárosi egy fiatal egyházközség, mégis nagyon fontos – mondta dr. Orosz Atanáz. – Részint egyfajta végvár, hiszen a Tisza mintegy választóvonal a Miskolci Apostoli Exarchátus és a Hajdúdorogi Egyházmegye között. Illetve tapasztalható, hogy az északi területek kisfalvas részein elöregedik és csökken az egyházközségek lélekszáma, ezért az itteni munka nagyon fontos. Az ünnepi alkalmon részt vettek a már korábban itt szolgáló papok is.
– Én voltam az első pap, aki a városban lakott – mondta Vatamány Sándor, parókus – Az én időm alatt kezdődött el a templom építése, de felszentelésekor már más helyen szolgáltam. Nagyon szívesen emlékezem vissza a tiszaújvárosi évekre.
– 15 évet töltöttem ebben a városban és mindig azt mondtam, itt elkezdődött valami, amire büszkék lehetünk – mondta Kicsák György korábban itt szolgált pap. – Nehéz lenne elmondanom, milyen érzésekkel jöttem ide vissza, hiszen hosszú időt töltöttem el a városban, mely meghatározó volt az életemben.
Az itt szolgált papok mellett olyan vendége is volt az ünnepi alkalomnak, aki ugyan nem, mint pap volt részese a tiszaújvárosi egyházközség életének, de mára már felszentelték, és elhivatottságát részben ennek a közösségnek köszönheti.
– Nem vagyok tősgyökeres tiszaújvárosi, de a gimnáziumi éveim alatt már itt éltünk a családommal a városban – mondta Martinek Zsolt, Kenézlőn szolgálatot teljesítő parókus – és kispapként itt voltam, és amellett, hogy megkedveltem az itteni közösséget úgy érzem a közösség is megkedvelt engem, ezért én is szívesen gondolok mindig Tiszaújvárosra.
Az ünnepségen természetesen a jelenleg itt szolgáló Jeviczki Ferenc is részt vett, aki elmondta, reméli a jövő a további fejlődésről szól majd.
– Remélem tovább fejlődik majd az egyházközségünk, nő a lélekszámunk, fejlődik a hittanoktatás és többen járnak majd templomba is mondotta. Másnap újabb ünnepi esemény várta a görög katolikus közösség tagjait. Sajószögeden a templom egyik harangja megrepedt, de a gyülekezet segítségével sikerült új harangot öntetni és annak megszentelése, beemelése zajlott vasárnap. Az ünnepi istentiszteleten részt vett dr. Orosz Atanáz is, aki püspöki szent liturgiát tartott.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek