2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
ÉLET –KÉPEK 2008-ból

ÉLET –KÉPEK 2008-ból

ÉLET –KÉPEK 2008-bólRekordok a Sajtófotó Pályázaton

Soha annyi kép nem érkezett a Magyar Sajtófotó Pályázatra, mint az idén.
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége által meghirdetett, XXVII. Magyar Sajtófotó pályázatra és kiállításra 592 szerző pályázott 11 939 felvétellel.


Először a 2005-ös pályázatra ugrott meg a képszám több mint hétezerre. A 2006-os pályázaton már 360 szerző 10 024 képpel, a 2007-es pályázaton pedig 413 szerző 9223 képpel vett részt.
A mostani nyílt pályázatra, 13 kategóriában, a 2008. január 1. és 2008. december 31. között készült képeket lehetett beküldeni. A társadalomábrázolás dokumentarista fotográfia kategóriába beadható volt olyan pályamű is, amely több éven keresztül készült.  A pályázók, személyenként 4 egyedi képet, illetve 4 sorozatot adhattak be kategóriánként, és a sorozatok maximum 10 darab képet tartalmazhattak.
A legtöbb felvétel az emberábrázolás-portré (egyedi), a természet és tudomány kategória (egyedi), a társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi), a művészet kategória (egyedi) és a bulvár, humor, zsáner kategóriában érkezett. Érdekesség még, hogy a tavalyi évhez képest megduplázódott – 124-ről 261-re nőtt – a beadott sorozatok száma a társadalomábrázolás, dokumentarista kategóriában.

A Sajtófotó Pályázat 2008 zsűrizésére 2009. január 16. – 18. között került sor a Mai Manó Házban. Az öt tagú zsűri elnöke, Szigeti Tamás, a Figyelő képszerkesztője. A zsűri tagjai: Kincses Károly fotótörténész, Koncz Zsuzsa szabadfoglalkozású fotóriporter, a Színház c. folyóirat képszerkesztője, Pintér Márta, a BEST képszerkesztője és Simon Márk, a 168 Óra fotórovatának vezetője.

Az elmúlt évhez hasonlóan a beérkezett pályaművek elbírálása digitális rendszerben történt. A zsűrizés nyilvános volt, és a Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Normál táblázat”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}  www.fotoklikk.hu internetes portálon, a zsűrizés teljes időtartama alatt, azt bárki figyelemmel kísérhette. A személyes, és az internetes érdeklődés is jelentős volt.

A zsűri, a pályázatban meghirdetett valamennyi, szám szerint 13 kategóriában díjakat ítélt oda.
A legkiemelkedőbb teljesítményért járó MÚOSZ Nagydíjat Takáts Péter a BORS fotóriportere érdemelte ki a Dunaszerdahelyi pokol című képriportjával.

A legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért járó André Kertész Nagydíjat Dezső T. Tamás szabadfoglalkozású fotóriporter nyerte el a Panel című sorozatával.
          
A legjobb hírképért járó Escher Károly különdíjban Schmidt János szabadfoglalkozású fotóriporter részesült a „Le a Magyargyűlölettel” című fotójával. Schmidt János egyben a Sport (sorozat) kategória I. díját is elnyerte a Test, Szellem, Lélek – Triatlon című pályáművével.
            
A vidéken dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó díjat, és a Hír-eseményfotó (egyedi) kategória I. díját Mudra László a Mezőföldi Élet c. dunaújvárosi havilap fotóriportere a Lobogj! című képével nyerte el.

A legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton díjat, a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó elismerést Móricz Simon, a Népszabadság fotóriportere kapta, aki egyben elnyerte a Társadalomábrázolás-dokumentarista fotográfia (sorozat) kategória I. díját a Bécsi melegfelvonulás című munkájáért, és a Képriport (sorozat) kategória III. díját a Birkanyírás című sorozatáért.
            
A Sajtószakszervezet különdíját nyerte: Sopronyi Gyula Sodródók című sorozatával.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek