2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A külhoni magyar osztálykirándulások kiterjesztését javasolja a Jobbik

A Jobbik Magyarországért Mozgalom már számos alkalommal leszögezte, hogy fontosnak tartja az elcsatolt területeink kisebb  régióiban élő magyarság ügyét is. A mai Ausztria, Szlovénia és Horvátország területén élő nemzetrészeinkre sajnos méltatlanul kevés figyelem esik, pedig ezen közösségek vannak leginkább kitéve az asszimiláció veszélyének. Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke a nemzeti köznevelésről szóló törvényjavaslat parlamenti vitájában üdvözölte, hogy a tervezet külön kitér a külhoni magyar osztálykirándulások kérdésére, amely egyébként a Jobbik választási programjában is szerepelt. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy jelenleg csak a Felvidékre, Kárpátaljára, Erdélybe és Délvidékre lehet államilag támogatott osztálykirándulásokat szervezni, a kisebb régiókba nem. Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár korábban azt állította, ennek anyagi okai vannak, azonban ez nyilvánvalóan nem igaz, hiszen a források nagysága szempontjából lényegtelen, hogy a kirándulások elcsatolt területeink mely részére irányulnak.

Szávay ezért arra kérte Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárt, hogy az osztálykirándulások későbbi szervezésekor biztosítsa a kormány az anyaországi diákok Drávaközbe, Muravidékre és Őrvidékre való eljutását is, ezáltal e három kis régió magyar fiataljainak is lehetősége nyíljék barátságok kötésére, anyaországi kapcsolatok kiépítésére, ezzel is segítve nemzettudatuk erősítését és a nemzeti összetartozás érzésének elmélyítését.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…