2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Gömör csipkés virágai…

Kazincbarcika – Csodás csipke világ tárul azok elé, akik december másodikáig felkeresik a Kisgalériát, ahol Neszádeliné Kállai Mária népi iparművész tárja legújabb alkotásait a közönség elé.

 

A tárlatot a  putnoki Gömör Múzeum igazgatója, Zsuponyóné Ujváry Mária nyitotta meg; egy igazán autentikus személy, aki a gömöri tájegység  jellemzőit, értékeit, különböző művészeti alkotásokba öntött motívumait igazán jól ismeri. A „Gömör virágai” címet viselő kiállításon a csipkekészítő népi iparművész varrott, vert és zsinórcsipkéket, továbbá népviseleteket mutat be. Kiegészítésképpen gyöngyből készült ékszerek színesítik a tárlatot.

A mindig mosolygós Neszádeliné Kállai Mária Kazincbarcika szeretett és megbecsült művész-tanára, több kitüntetése mellett a Népművészet mestere címmel is büszkélkedhet. A tárlat megnyitón az alkotót Klimon István Kazincbarcika alpolgármestere és Bukó Géza, a képviselő-testület Művelődési, Oktatási és Sportbizottságának elnöke köszöntötte.

A vertcsipke-készítő népi iparművészt 1993-ban varázsolta el ez a világ, azóta már könyvet is megjelentett a gömöri csipkéről . Egyik legnagyobb szakmai  sikere, hogy Brüsszelben, a csipke hazájában is díjat nyert munkáival. Marika hitvallása, hogy ezen csodálatos mesterségnek tovább kell élni. Ezért az ilyen kiállítások ékes bizonyítékai annak, hogy a mai divatban is komoly szerepet játszik a csipke, a fiatalok is szívesen hordják és viselik.

Ma Magyarországon egyébként több százan foglalkoznak eme gyönyörű mesterséggel, és többen közülük nemzetközi hírű szaktekintélyei a szakmának, így a kazincbarcikai Neszádeliné Kállai Mária is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek