2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Tovább négysávúsítanák a 26-os főutat

Emellett folytatnák a megyei útfelújítási programot is a szocialisták. Forrásokat a költségvetéstől remélnek.

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei intézmény-felújítások, útépítések, turisztikai fejlesztések szerepelnek azokban a módosító indítványokban, melyeket az MSZP megyei országgyűlési képviselői nyújtanak majd be a jövő évi költségvetés tervezetéhez. A szocialisták elvárják, hogy ezeket a megyét érintő fejlesztési terveket a fideszes megyei országgyűlési képviselők is támogassák. Mindezt dr. Varga László országgyűlési képviselő, az MSZP megyei elnökhelyettese jelentette ki csütörtökön, Miskolcon.

Mint elmondta a költségvetés általános vitáját szerdán lezárta a parlament, a jövő héttől kezdve viszont a részletes vitákkal, a büdzséhez benyújtott módosító indítványokkal foglalkoznak majd a képviselők. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei MSZP-sek módosító indítványaikban javasolni fogják egyebek mellett a 26-os főút négysávúsításának, valamint a 37-es főút, illetve a négyszámjegyű mellékútvonalak felújításának folytatását. Nagyságrendekkel több pénzt fordítanának a panelprogram folytatására, s szeretnék elérni azt is, hogy a jelentősebb miskolci beruházásokhoz (Tapolca turisztikai fejlesztéséhez, az északi és a déli tehermentesítő út folytatásához) szükséges pályázati önerő finanszírozásából az állam is vállaljon részt. Szeretnék azt is elérni, hogy az állam támogassa a DVTK-stadion rekonstrukcióját. „Mégiscsak furcsa, hogy miközben Debrecenben a DVSC, és az újabb hírek szerint Budapesten az FTC új építésű stadiont kapna, addig a magyar bajnokság legnagyobb szurkolótáborát felvonultató DVTK-nak még a felújításhoz sem adna segítséget az állam” – mondta a szocialista képviselő.

A költségvetés tervezetét bírálva dr. Varga László kijelentette: jelenlegi formájában az nem más, mint egy megszorító költségvetés, az elszegényedés költségvetése. A kormány arra hivatkozik, hogy az euróválság miatt és az államadósság csökkentése érdekében van szükség – ahogyan ők fogalmaznak – „átrendezésre”. Megítélése szerint viszont nyilvánvaló, hogy egyáltalán nem erről van szó: a büdzsé tervezete jól tükrözi a Fidesz torz társadalompolitikáját, a tehetősek, a gazdagok támogatását a kiskeresetűek, a szegények kárára. Mint mondta, amit a kormány euróválságnak nevez, az főleg az általuk eddig folytatott hibás gazdaságpolitika következménye, hiszen másként hogyan lehetne azt elképzelni, hogy a válságban lévő euró most 40-50 forinttal többet ér a mi valutánknál, mint a kormányváltás idején. Dr. Varga László szerint az is hiteltelen, hogy az államadósság csökkentésére hivatkozik a kormány, hiszen gazdasági ámokfutásuk miatt még nőtt is az államadósság annak ellenére, hogy az emberek elkobzott magán-nyugdíjpénztári megtakarításainak egy részét ennek törlesztésére fordították (a másik részéből folyó kiadásokat finanszíroztak, a jegybanki tartalék egy jelentős részét pedig Mol-részvények vásárlásával eltőzsdézték).

A szocialista politikus rámutatott arra is, hogy a kormány mintegy 20 új adónemet vezet, illetve vezetett be, s ezekből a többletadókból jövőre 450 milliárd forintnyi bevételt remél (közben az egykulcsos adó bevezetésével évente több mint 500 milliárdot kiengednek a kezükből, a tehetős, gazdag embereket támogatva – a szerk.). Az egyensúly megteremtéséhez további 1000 milliárd forint hiányzik, ezt a szociális, egészségügyi, oktatási, munkaerőpiaci kiadások lefaragásával szeretnék megoldani. E lépésekkel is a szegényebb, az elesettebb réteget sújtják, a fiatal pályakezdőket, a kiskeresetűeket, a munkanélkülieket, a nyugdíjasokat.

Dr. Varga László szerint éppen ezért lenne szükség – bár erre a Fidesz kormányzati magatartását látva szinte semmi esély sincs – arra, hogy az MSZP alternatív költségvetését fogadja el a Ház. Ebben visszaállítanák például a kétkulcsos adórendszert (a második, 32 százalékos kulcsot bruttó 5 millió forint feletti éves jövedelemnél, vagy afelett alkalmaznák), s csökkentenék az élőmunkát terhelő járulékokat először 3, majd további 2 százalékkal. Mindez szerinte a Fidesz által benyújtott büdzsétervvel ellentétben nem az elszegényedés, hanem a munkahelyteremtés költségvetése lenne,-írja az eszakonline.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…