2024. 08. 10. szombat

Lőrinc
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF

LMP: A Fidesz Őszödre tart. Egymásnak is hazudnak a kormánytagok!

A kormány a napokban elfogadta a köznevelési törvény tervezetét, amelynek hatásaival kapcsolatban tudatosan félrevezették az érdekelt szervezeteket, tanárokat, szülőket, diákokat. Mára minden morális gát felszakadt: a kormány tagjai egymást is becsapják, megalázzák. Mint kiderült, még Hoffmann Rózsának sem küldték meg azt a hatástanulmányt, amelyből egyértelmű, hogy a közoktatás „átalakítása” porhintés; nem más, mint az Orbán-kormány brutális megszorító csomagjainak egyike.
Létezik a törvénynek egy nem nyilvános, a nemzetgazdasági tárca által készített melléklete, vagy hatástanulmánya, amelyben 73 milliárdos megtakarítással, sok száz iskola bezárásával és – a gyereklétszám fogyását nem is számolva – több mint, kilencezer tanár elbocsátásával számolnak. Ennek a 40 oldalas anyagnak a létét mindeddig senki nem cáfolta. Hoffmann Rózsa is csak annyit mondott, hogy ő nem tudott róla. Négy napja várunk, de az NGM azóta sem cáfolta a hírt.

A kormány tehát hazudott. Nem kicsit, nagyon.

Hazudott arról, hogy nem lesznek iskolabezárások, miközben a dokumentum szerint 633 feladat-ellátási hely szűnik meg. Hazudott arról, hogy nem lesznek elbocsátások, miközben a felső tagozatok összevonásával, a szakképzés átalakításával, a tankötelezettség leszállításával sok ezer pedagógus álláshelye szűnik meg. Hazudott arról is, hogy a tankötelezettség leszállításának célja a továbbtanulni nem akaró fiatalok munkába állásának segítése. Ennek kapcsán maga a dokumentum is létező veszélyként írja le, hogy megemelkedhet a képzettség és szakmai tudás nélküli, az oktatási rendszerből az eddiginél korábban kikerülő fiatalok aránya; tehát növekedhet a fiatalkori munkanélküliség.

A gazdasági tárca titkos számításai és negatív forgatókönyvei egybeesnek a szülők, a pedagógusok, az oktatáskutatók és a szakszervezetek által már jelzett veszélyekkel. Nem csodálkozunk, hogy mindezt titkolták, és azon sem, hogy a Fidesz hazudik, de hogy egymást is becsapják és megalázzák a kormánytagok, az új. Mennyire lehet bízni, egy olyan kormányzatban, amely céljai érdekében, nemcsak a lakosságot vezeti meg, de a saját államtitkárát is átveri? Válaszok továbbra sincsenek, csak az egzisztenciális félelemkeltés marad. A köznevelési törvény egésze így már nem csak szakmailag káros, hanem erkölcsileg is elfogadhatatlan.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

127554
Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében Még hogy nem vállalkozó kedvűek a magyar fiatal…

További cikkek