2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Kegyeletteljes ünnep Kazincbarcikán

Két helyszínen is méltóságteljes városi megemlékezés keretében tisztelegtek az 56-os hősök előtt Kazincbarcikán.

A BorsodChem Zrt. főbejáratánál vasárnap délelőtt 10 órától a város életében oly fontos szerepet betöltő Borsodi Vegyi Kombinát-ot építő hadifoglyok előtt hajtottak főt a megjelentek. Ünnepi megemlékezésében Klimon István alpolgármester felidézte azokat az országos és helyi eseményeket, melyek ma már történelmi tények. Kiemelte a Kazincbarcikán dolgozó hadifoglyok áldozatvállalását, példamutató emberi értékeit, elévülhetetlen érdemeit.

 

“… Százezrek szóródtak szét a világban, kiszakadva az anyaország öleléséből.  E korszak áldozatai voltak azok a hadifoglyok, akik a háború és a hadifogság poklát átélték és túlélték, de mielőtt hazaérkezhettek volna szeretteikhez újabb megpróbáltatás várt rájuk. Többek között itt a városunkban, ahol 1950-1953-ig több ezer magyar és német hadifogoly embertpróbáló körülmények között építette a várost. Az 1992. október 4-én felállított emlékmű előtt rájuk is emlékezünk a mai napon…”

 

Hősök lettek…

11 órakor az 56-os emlékműnél folytatódott a városi ünnep.                                                 A belváros csendjét Márai Sándor Mennyből az angyal című verse törte meg, melyet Kamarás Iván Jászai Mari-díjas színművész tolmácsolásában hallhatott a ünneplő közönség. Majd még néhány prózai előadás és Merényi Ákos musicalénekes gyönyörű dala ölelte körbe és tette méltóságteljessé a programot.

Klimon István, Kazincbarcika város alpolgármestere ezen a helyszínen az 56-os hősök erejét, a hús-vér hétköznapi emberek csoda erejű tetteit méltatta:

“1956. október 23-ától kezdve heteken keresztül hős lett itt szinte mindenki, hősök lettek a tizenéves diákok és felnőtt dolgozók, családanyák, városiak és falusiak, akik megelégelték a zsarnokságot. Hogyan volt lehetséges ez? Mi hajtotta őket, mi adta az erőt, a bátorságot ezeknek a hétköznapi embereknek? Mi fűzte-kötötte egybe ezt a béke idején széthúzó nemzetet?

Nem tudom biztosan…  Azt hiszem soha nem is tudhatjuk bizonyosan, hogy miként történnek a csodák.

Mégis ahogy gondolkodtam, két dolog jutott eszembe. Ez a két dolog valójában ugyanazon éremnek két oldala, a sötét és a világos oldal. A sötét oldal a közös félelem, a világos oldal a közös hit…”

A városi rendezvényen a megemlékezés virágait Kazincbarcika Város Önkormányzata mellett közel harminc helyi és kistérségi intézmény, gazdasági társaság, civil szervezet és egy párt helyezte el az 56-os emlékműnél.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…