2024. 08. 17. szombat

Jácint
1 EUR 396 HUF
1 GBP 465 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • LMP-s törvénymódosító a „Lex Tvrtko”-hoz: nem a médiát, hanem az áldozatokat kell segíteni

LMP-s törvénymódosító a „Lex Tvrtko”-hoz: nem a médiát, hanem az áldozatokat kell segíteni

A Lehet Más a Politika szerint a büntetésüket töltő személyek által a média számára értékesített történetekből származó bevételeket a sértettek követeléseinek kielégítésére, vagy ennek hiányában az egyéb bűncselekmények áldozatainak kárenyhítésére kell fordítani.  A párt által benyújtott törvénymódosító javaslatok célja az, hogy a bűncselekmények áldozatai a lehető legkisebb lelki sérüléssel vészeljék át a hivatalos eljárásokat.
Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy a Fidesz-KDNP által benyújtott törvényjavaslat nem a bűncselekmények áldozatait, hanem elsősorban a médiát segíti. Azzal a kormányzati javaslattal ugyanis, hogy a büntetésüket töltők történeteik eladásáért nem kaphatnak pénzt, csak egyes sajtóorgánumok járnak jól, hiszen ingyen juthatnak hozzá a közlési joghoz.

Az általunk beterjesztett két törvénymódosító javaslat egyike ezzel szemben azt akarja elérni, hogy a sztorik eladásából származó bevételt elsősorban a sértetti követelések kielégítésére lehessen fordítani. Ha a sértett ezzel nem él, akkor az összeg más bűncselekmények sértettjeinek javára volna felhasználható. Utóbbi esetben a keresmény negyede továbbra is az elítéltnél maradna, hogy megmaradjon az egyéni érdekeltség.

A másik általunk benyújtott törvénymódosító javaslat célja az, hogy a közvetítői eljárást mindenki számára elérhetővé tegyük. A mediáció széleskörű igénybevétele jelentősen csökkenti az áldozatokat érő lelki traumát, ezért ennek igénybevételét mindenképpen ösztönözni kívánjuk. A közvetítői eljárással csökkenthetők az állam költségei is, ezért azt javasoljuk, hogy – az eljárásban kötött eltérő megállapodás hiányában – minden egyéb, a közvetítői eljárás során a sértettnél felmerülő indokolt költséget előlegezzen meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

127554
Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében Még hogy nem vállalkozó kedvűek a magyar fiatal…

További cikkek