2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A Jobbik átfogó megoldást sürget a devizahitelesek védelmében

Bár alig három hete fogadta el az országgyűlés a kormány devizaalapú hitelekre vonatkozó végtörlesztési indítványát, a törvényjavaslat szakmai hiányosságai miatt máris módosításra szorult.

Eközben a kabinet csendesen beismerte, hogy nem teljesülnek azok a várakozásai sem, amelyeket a végtörlesztést igénybe vevők számával kapcsolatban megfogalmazott. Kiderült ugyanis, hogy a jelenlegi feltételek alapján – a Jobbik korábbi becslésének megfelelően – csupán 100 ezer hiteltartozással rendelkező magyar család lesz képes arra, hogy tartozását egy összegben kifizesse. Kiderült az is, hogy a legjobb anyagi helyzetű adósokra vonatkozó javaslatot – szintén a Jobbik előrejelzése szerint – a bankok összehangolt, kartellgyanús magatartása kíséri. Szintén beigazolódott, hogy a kormány szociálisan érzéketlen, csak a leggazdagabbakon segítő javaslata fokozta a végtörlesztésre nem képes adósok kiszolgáltatottságát, hiszen a forint árfolyamának drasztikus romlása miatt tovább nőttek a terheik.

A Jobbik felszólítja a saját kudarcainak hálójában vergődő kormányt, hogy a Jobbik országos aláírásgyűjtő akciójának megfelelően minden egyes devizaalapú hitel esetében a hitel felvételekor érvényes devizaárfolyamon történjen meg a hitelek forintra váltása. Ezzel a lépéssel ugyanis nem csupán az összes devizahiteles családon, a devizahitele miatt nehéz helyzetbe került, ezért a magyar gazdaságot fellendíteni, új munkahelyeket teremteni nem képes kisvállalkozón segítene, hanem az ország sérülékenységét is csökkentené a devizakockázati kitettségünk drasztikus csökkentésével. További pozitív hatása ennek a javaslatnak az is, hogy a devizahiteleitől megszabaduló lakosság jóléte emelkedhetne, a fogyasztása nőhetne, és ez a nemzetgazdaság fejlődésére is jótékony hatással lenne.

Figyelmeztetjük a kormányt: Magyarország gazdasági fellendülése nem képzelhető a devizahiteles probléma mindenkire kiterjedő megoldása nélkül. Jelenleg ugyanis a magyar társadalom legjelentősebb vásárlóerejével rendelkező réteg, az országot a hátán vivő középosztály a jövedelmének jelentős részét a bankok luxusprofitjának megfizetésére fordítja ahelyett, hogy fogyasztásával magyar munkahelyeket teremtene.

Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek