2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Még adott a lehetőség a magyar befektetők számára reális áron beszállni

Még adott a lehetőség a magyar befektetők számára reális áron beszállni

Az arany a svájci frankkal együtt ismét a híradások középpontjába került. Az arany iránti ekkora mértékű érdeklődést utoljára tavaly ősszel tapasztalhattunk, de a mostani árfolyam-emelkedés üteme szinte minden korábbi csúcsot felülmúlt. Az elmúlt egy hónapban közel 12 %-ot emelkedett.

„Soha nem látott érdeklődés övezi a fizikai nemesfém-befektetéseket, ezen belül is az aranyat” – mondta Dr. Varga Zoltán, az Arteus Holding Zrt. vezérigazgatója. Az osztrák hátterű, Magyarországon az elmúlt 3 évben piacvezetővé vált cég minden idők legnagyobb forgalmát könyvelhette el az elmúlt hónapban – megháromszorozta az átlag havi forgalmakat – amely Varga Zoltán szerint egyfelől azt mutatja, hogy a pénzügyi termékekben és az egyéb alternatív befektetésekben hitüket vesztett befektetők – csakúgy a nagybefektetők, mint az átlagjövedelemmel rendelkezők – az arany felé fordultak, és ebben látják a biztonságos, szó szerinti „aranytartalékot”.

Mivel az arany árának jelenlegi szárnyalása nem nevezhető szokványosnak, ezért mindenképpen érdemes az árat felhajtó világgazdasági indikátorok mögé nézni. A bizonytalanságot az  amerikai adósságplafonról szóló történések gerjesztették, amely eredménye végül az Egyesült Államok S&P általi leminősítése lett. A neves közgazdász, Jim Rogers szerint az USA nem lesz képes teljesíteni az adósságszolgálatból származó terheit. Ezzel szemben Alan Greenspan azt állítja, hogy az Egyesült Államok bármekkora adósságot képes kifizetni, hiszen annyi pénzt nyomtat, amennyit csak akar. Ez a cinikus állítás pedig mindenképpen a hatalmas belső értékkel bíró arany malmára hajtja a vizet.

Az euró övezet problémáját illetően a „bizonytalanság” kifejezés a jelenlegi gazdasági helyzet erős elbagatellizálását jelenti.  Olaszországot és Spanyolországot az állami pénzügyek miatt már pellengére is állították a piacok.  A válsághelyzet tompítására pedig még hiányoznak az átfogó és következetes koncepciók.

Az USA-ban és az euró övezetben fokozódó bizonytalanság hajtja a befektetőket és az intézményeket a nemesfémek irányába. Az arany, mint a történelem során bármikor, változatlanul a nyugalom szigetét jelenti a jövőben is a földrajzi és pénzügyi politikai problémákkal terhes időszakban, ezt felismerve egyre több vásárló jelenik meg a piacon.

A kisbefektetők robusztus keresletet gerjesztenek az érmék és a kisebb tömbök iránt, ami   a központi bankok  vásárlási aktivitásával egészül ki.

A nemzetközi történések tanulmányozása mellett érdemes számba venni a Magyarország gazdaságpolitikai hátterét, hiszen annak ellenére, hogy Magyarországnak is több aktuális un. gazdasági gyenge pontja van – így a devizahitelesek megoldatlan és áldatlan helyzete, a szinte már örökzöldnek mondható államadósság, az önkormányzati eladósodottság, vagy akár a GDP gyenge emelkedése – ennek ellenére hazánkat még nem vették célkeresztbe a nemzetközi minősítők.  Ennek köszönhető, hogy a forint még relatív erős (nem számítva a világgazdasági tendenciáknak köszönhető svájci frank túlértékeltségét), tehát aki forint alapon gondolkodik, annak még mindig érdemes az aranyba most beszállni, hiszen várhatóan az emelkedő tendencia még több hónapig eltarthat.

Szkeptikusokban persze felvetődhet a kérdés, hogy az arany és az ezüst, valamint részvényeik esetében vajon megismétlődhet-e a 2008-as válság idején történt árzuhanás, amely során az arany ára majdnem a felére esett vissza? Nos, a válasz egyértelmű nem! Ezt az alábbi tényekkel lehet alátámasztani:

Az adósságválság továbbra is árfelhajtó-hatást vált ki a nemesfémek tekintetében.
Azon kötvények, amelyek a 2008. évi válság idején még az aranyba történő befektetések alternatíváját jelentették, az euró övezetben bekövetkezett adósságválság és az USA hitelképességének leminősítése miatt elvesztették ezt a státuszukat.
A befektetők az akkori, „Lehmann”-i időkből két fontos dolgot tanultak, amelyeknek most veszik igazán hasznát: megélték, hogy a nemesfémek árai rendkívül gyorsan magukhoz tértek, valamint, hogy a válságra adandó válasz gyanánt a világot elárasztották, nyomtatott papírpénzzel.

A felsorolt tényezőket látva szinte kizártnak mondható az arany árának nagymértékű korrekciója az elkövetkező időszakban. Ehhez feltétlenül szükséges lenne a pénzügyi-politikai problémák hosszú távú rendezése, amely eltüntetné a bizonytalanság érzetét a piacokról.

Így tehát az arany ára a következő hónapokban továbbra is az erősödés útját járja majd. Az Arteus Capital-nak mindezek ismeretében módosítania kell az év elején kiadott, aranyárra vonatkozó jóslatát, hiszen az akkor megadott 1700-as szintet mostanra elérte a sárga fém értéke, így jelenlegi korrekciónk alapján szinte biztosra vehető, hogy még ebben az évben az arany ára eléri a közel 2000 USD/uncia szintet.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek