2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Barangolás Kerámiaországban a 85 éves Pataki Kerámiával

Barangolás Kerámiaországban a 85 éves Pataki Kerámiával

Rajzpályázattal ünnepel a magyar fazekashagyományok őrzője

2011-ben ünnepli fennállását a 85 éves múltra visszatekintő Pataki Kerámia. A 2009-ben  Magyar Kézműves Remek elismerést kiérdemlő sárospataki manufaktúrából éves szinten 60 000 darab kerámia edény kerül a háztartásokba. Céljuk, hogy esztétikus, változatos edényeket készítsenek főzéshez és tálaláshoz. Teszik mindezt újabb és újabb formák, díszítések felhasználásával és a hagyományos kézművestechnikákkal.

Uzelm ann Annamária, a sárospataki gyár ügyvezető igazgatója a fazekas szakma hagyományainak megőrzését tartja egyik legfontosabb feladatának. A fazekasság iránt érdeklődőknek lehetőséget nyújtanak arra, hogy üzemlátogatás és kézműves foglalkozás keretében megismerkedjenek a kerámia gyártás fázisaival, és maguk is kipróbálhassák az agyagozás, a dekor festészet adta lehetőségeket. Minden évszakban népszerű tanulmányi kirándulás -helyszín a sárospataki manufaktúra, a kisóvodásoktól a nagykamaszokig lelkesen próbálják ki az idelátogatók a kézi korongozást, a plakett nyomást, és a festést.

Fontosnak tartják, hogy már a fiatal korban kialakuljon a kézművesség iránti elkötelezettség, ezért igyekeznek megismertetni mindenkivel a hagyományos technikákat. Mindennek szellemében indítják most útjára a „Barangolás Kerámiaországban” című rajzpályázatot. Ennek keretében 2011. október 15-ig várják 5-16 éves gyermekek A4-es méretű képeit a kerámiákról. A pályázaton részt vehet minden magyarországi óvodába, általános vagy középfokú oktatási intézménybe beiratkozott gyermek, akár egyénileg, akár csoportosan (oktatási intézmények szerint).

A beérkezett pályaművek közül kategóriánként 2-2 helyezett, illetve 1-1 közönségdíjas kerül kihirdetésre, valamint díjazzák a legtöbb pályázatot beküldő intézményt is. A nyertesek a Pataki Kerámia termékeivel gazdagodnak, részt vehetnek egy kézműves foglalkozással egybekötött gyárlátogatáson, valamint kézhez kapják a rajzukkal díszített kerámiaedényt is.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek