2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Közel 1700 gyógyszer drágul mától

A kormány a betegeken is spórol: 2013-ig összesen 120 milliárdot vesznek el a gyógyszerkasszából. Többlépcsős megszorítás.

Mától több mint 2000 gyógyszer ára változik; 534 medicináért kevesebbet, míg 1686 készítményért többet kell fizetni a patikákban. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) magyarázata szerint csak olyan gyógyszerek ára emelkedik, amelyeknél minden esetben van „olcsóbb alternatíva” is. A társadalombiztosító csökkentette a dráguló készítmények támogatásának árát, így az orvosok ugyan minden hatóanyagból rendelhetnek, de csak a legolcsóbb készítményeket.

Néhány gyógyszer teljesen kikerült a támogatott körből, 4500 termék pedig a közgyógyellátás keretében hozzáférhető lesz. A koleszterinszint-csökkentők közül például a legkorszerűbbnek számító valamennyi készítményért kevesebbet kell fizetni. Jelentős áremelkedés a szakorvos által felírt speciális gyógyszerek, például az onkológiai, illetve egyes pszichiátriai készítmények esetében várható. A rendszeresen szedett gyógyszereknél – például a vérnyomáscsökkentőknél, a fájdalomcsillapítóknál vagy a fekély elleni készítményeknél – az áremelkedés mértéke átlagosan néhány száz forint.

A drágulás persze nem volt váratlan: áprilistól mintegy 25 százalékkal emelkedett több száz kombinációs gyógyszer ára, miután az OEP csökkentette ezeknek a szereknek a tb-támogatását is. Ezzel mintegy 4 milliárd forintot spóroltak, csakhogy Szócska Miklós egészségügyi államtitkár már év elején arról beszélt; legalább 20-25 milliárdos „kiigazításra” lesz szükség az idén 343,5 milliárd forintos gyógyszerkasszán. Jövőre egyébként 83 milliárdot, 2013-ban pedig újabb 37 milliárd forintot vesznek ki a gyógyszerkasszából az Orbán-féle megszorító csomag miatt.
Forrás:Népszava

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek