2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Neoliberális recepttel készült a megszorítások költségvetése

Semmi újdonság nem derült ki a Fidesz tegnapi frakcióülése után a jövő évi költségvetésről. A Fidesz-frakció támogatja, akárcsak korábban a Költségvetési Tanács. Az állami költségvetés készítésének folyamatát felügyelő testület viszont csak elvileg független, gyakorlatilag egy Fidesz-kreatúra, amitől őszinte, tárgyilagos szakvélemény nem várható.

A grémium elnöke Járai Zsigmond, az első Orbán-kormány pénzügyminisztere, akit az ugyancsak „független” Schmitt Pál köztársasági elnök nevezett ki. A Tanács másik tagja Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, volt fideszes országgyűlési képviselő, aki nyilvánvalóan jó kapcsolatokat ápol pártjának vezetőivel. Ráadásul a számvevőszékeknek sehol a világon nem feladata a kormány gazdaságpolitikai elképzeléseit véleményezni. A Tanács harmadik tagja Simor András, a csupán nevében magyar és nemzeti jegybank elnöke, akinek az elmozdításába beletört Orbán bicskája.

Ez a három ember döntött most úgy 2:1 arányban, hogy bár kockázatok vannak, de a költségvetés képes megbirkózni a kihívásokkal. Nem zavarja a grémiumot és a fülkeforradalmárok frakcióját, hogy megbukott az egykulcsos adórendszer. Nem teszik szóvá, hogy megállt a gazdaság növekedése, és gyorsuló ütemben szakad ketté a társadalom. Miközben a kormány kétségbeesetten emeli az adókat, és von el pénzt mindenhonnan, egyedül a gazdagok kiváltságaihoz nem nyúl hozzá semmilyen területen. A pártkatonák nem emelnek kifogást a tervezettel kapcsolatban, szervilis módon asszisztálnak a jövő évi megszorításokhoz, a kivétel nélkül mindenhol megbukott neoliberális recepthez.

Így a Jobbik Magyarországért Mozgalomra hárul a feladat, hogy kíméletlen őszinteséggel beszéljen a jövő évi költségvetésről, és lerántsa a leplet a kizárólag a gazdagokat támogató Fidesz nemzetvesztésbe vezető, spekulánsoknak és külföldi érdekeknek megfelelni vágyó gazdaságpolitikájáról.

Lenhardt Balázs, a Jobbik Gazdasági kabinetjének elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…