2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Középiskolások a földtudományról

A Hold titkai, időjárás-előrejelzések és azok készítésének mikéntje, megújuló energiák; földcsuszamlások, földtani veszélyforrások… Hosszasan sorolhatók azok a földtudományi témák, amelyek feldolgozására középiskolás diákok vállalkoznak a szeptember 23-24-én a Miskolci Egyetemen zajló V. Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferencián.

Az ország különböző pontjain és határainkon túl élő középiskolás fiatalokat is sikerrel szólított meg az újabb, már ötödik Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferencia felhívása. A diákok tudományos fórumát a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara indította útjára. Ennek révén napjainkra több mint kétszáz középiskolás büszkélkedhet azzal, hogy egyetemi előadást tartott, s tanulmányt jegyez egy földtudományi kiadványban.
A középiskolások vállalták a kutatást, az adatgyűjtést, a publikálást és az előadást is – mindazt, mi a valós kutatómunkát is kíséri. Munkájukkal a tudós szakemberek gyakorlata szerinti formában léphetnek színre egyetemi, szakmai környezetben a földtudományok valamely ágában komolyabban elmélyedők. Pályázni négy témakörben lehetett: időjárás, energia, fény; csillagászat, barlangászat; ásványok, földtani veszélyek, víz; földtani értékek.
A rendezvény az utolsó két évben elnyerte azt a jogosultságot, hogy győztesei a Tudományos Diákköri Konferencia országos döntőjében egyetemi hallgatókkal mérjék össze tudásukat. Ilyen jogosultsága mindössze az Országos Diákvegyész Napok című rendezvénynek van.
A legjobbnak bizonyulók e kivételes lehetőség, valamint a helyezésükkel járó díj mellett ugyanakkor publikálási lehetőséget is kapnak: az egyetem kiadásában megjelenő kiadvány mindannyiuk munkájának kivonatát tartalmazza. Középiskolásként az első szakmai publikációt…
Az V. Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferencia megrendezését „A tudományos utánpótlás-nevelés és a műszaki, informatikai életpálya elismertségének növelése a Miskolci Egyetem stratégiai céljaival összhangban” című, TÁMOP-4.2.3-08/1-2008-0007 számú projekt támogatta.
A következő évi konferencia leendő pályázói a http://fold1.ftt.uni-miskolc.hu című honlapon tájékozódhatnak a részletekről.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek