2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Piwniczna- Szikszó testvérvárosi kapcsolata

Lengyelország déli részén, a Sziléziai Beszkidekben található, festői szépségű, ásványvizéről híres Piwniczna város vezetésével folytatott tárgyalásokat Szikszó Önkormányzata a testvérvárosi kapcsolatok kiépítésére. A lengyel delegáció tavaly nyáron vendégeskedett abaúji település katolikus egyházközösségénél. Szeptember 11 – 12-én a szikszóik kaptak meghívást Piwnicznaba.

A szikszói csoportot-, amely a helyi katolikus egyház és az önkormányzat delegáltjaiból állt- Füzesséri József, Szikszó polgármestere vezette. A két napos látogatáson a piwnicznai értékek megismerése mellett a helyi önkéntes tűzoltó egyesület 125. éves évfordulóján, az alkalomhoz kapcsolódó szentmisén, és hivatalos tárgyalásokon is részt vettek a delegáltak.

Füzesséri József, Szikszó polgármestere arról beszélt: Szikszó Önkormányzata kiemelten kezeli a határokon túli együttműködést, hiszen a szikszói gyerekek, diákok, családok számára új lehetőségeket, baráti kapcsolatok kialakítását is jelenti. Szikszó Önkormányzatának nem új a testvérvárosi szerep, hiszen erdélyi, lengyel és olasz kapcsolataik is vannak. Piwniczna azonban azért is lehet különleges Szikszó számára, mert hasonlóak az adottságai, mint az abaúji városnak. Hatezren élnek a településen, hasonló gondokkal és problémákkal küzdenek, mint Szikszó. Lengyelország déli részén egy hátrányos helyzetű régióban helyezkednek el, és ők is most keresik azokat a kitörési pontokat, ami fejlődést hozhat az ott élők számára. Az sem utolsó szempont a kapcsolattartásra, hogy megközelíthető távolságra 180 kilométerre található Szikszótól a város. Piwnicznanak egyébként már van magyarországi testvérvárosa, Keszthely, de a helyi vezetés is úgy látja, hogy egy hozzájuk hasonló magyar várossal eredményes – a vállalkozói szférát is érintő- hosszú távú együttműködés építhető ki.

A hivatalos tárgyalásokon Füzesséri József megköszönte a házigazdáknak – többek között a szikszói egyházközösséggel a kontaktust felvevő civil aktivistának Grucela Edward és Piwniczna polgármesterének Bogaceik Edwardnak – az eddigi munkát, a további együttműködési lehetőséget, és a szívélyes fogadtatást. Piwniczna polgármesterével megállapodtak abban, hogy mindkét település létrehoz egy tárgyalócsoportot a testvérvárosi kapcsolat tartalmi elemeinek a kidolgozásra. A kulturális, ifjúsági és sport terület mellett kidolgozzák majd azokat a kapcsolódási pontokat, amely a két város helyi vállalkozóinak az együttműködését is lehetővé teszi . A piwnicznai szakmai delegáció várhatóan október végén érkezik Szikszóra.

 

A csatolt fotón a szikszói delegáció és a piwnicznai forrás kút látható.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek