2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Jubileum a Corvinuson

5 éves a Köz-Gazdaság

A Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kara 2006-ban indított füzetsorozatot. A szerzői gárda hazai és nyugati professzorokra, valamint akadémikusokra épül – valamennyiük célja, hogy hozzájáruljanak egy értőbb és érzőbb társadalom kialakulásához.

A Köz-Gazdaság c. füzetsorozat könnyen befogadható, önmagában is értelmezhető szövegeket tartalmaz, amelyet szakmaisága alapján a középfokú és a felsőfokú oktatásban is országszerte használnak. A tanulmányok, interjúk és cikkek nem adathalmazt kínálnak az olvasó számára, nem is pusztán azok egy-egy nézőpont szerinti feldolgozását, hanem az értelmezés képességének javítását, a látókör szélesítését.

A kiadvány tartalmát (mely az interneten ingyen elérhető) egyfelől egy hazai szerkesztőbizottság állítja össze, melynek tagjai között van Csaba László, Inotai András és Oblath Gábor is, valamint Kádár Béla, a szerkesztőbizottság elnöke. Munkájukat egy nemzetközi tanácsadó testület segíti, ahol többek között Joseph Brada (Columbia Egyetem), Julius Horváth (CEU), Osborne (Edinburgh-i Egyetem) és a testület vezetője, Zalai Ernő (BCE) dolgoznak együtt.

A szerkesztők elsődleges célja az volt, hogy a gazdaságpolitikai és üzleti folyamatokat elméleti közgazdaságtani szempontból is megvilágítsák, hiszen az elméleti ismeretek nélkülözhetetlenek a gazdálkodási és gazdaságpolitikai folyamatok megértéséhez. Meggyőződésük szerint a tudományos közélet felelőssége a közvélemény tájékoztatása a tudományos eredményekről. Az elmúlt évek 18 kiadványában mind olyan témákat dolgoztak fel a szerzők, amelyek napjainkban a világ és Európa közgazdászait foglalkoztatják.

A legfrissebb szám Homlokterében (mely a kiadvány állandó blokkja) az eurózóna és a válság, valamint az európai iszlám áll. A rövidebb tanulmányok közül kiemelkedik Oblath Gábor (a Monetáris Tanács és a Költségvetési Tanács volt tagja Magyarország euró-övezethez való csatlakozásának lehetőségét elemzi), Artner Annamária (az MTA tudományos főmunkatársa Írország jövőképét vázolja föl), Szász Erzsébet (a Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusa a vállalati teljesítmény mérhetőségének problémáiról számol be) és Ercan Gündoğan (a Girne American University egyetemi tanára Törökország helyzetét mutatja be) írása.

A szerzők állandó rovatban számolnak be a legfontosabb konferenciákról, a legújabb könyvekről, illetve a közgazdaságtudományi irodalom és a gazdasági világsajtó legfontosabb gondolatairól – ezekben a témákban a BCE hallgatói is rendre publikációs lehetőséghez jutnak. Érdekes záróakkordja a szakmai írásoknak egy-egy szépirodalmi alkotás közlése. Ezúttal Nádas Péter Rablott terület c. műve részletének közgazdasági tartalmára fókuszáltak a szerkesztők.
Sárvári Balázs

A XXI. században a siker kulcsa az adatok helyes értelmezése, amihez közösségi tudásra, társadalmi értékrendre van szükség. Ennek nyomán a magyar versenyképesség egyik feltétele az elméleti közgazdaságtani eredmények minél szélesebb körű és minél közérthetőbb feldolgozása – a füzetsorozat célja az ehhez való hozzájárulás.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek