2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Begépesítették Mezőkövesd főutcáját

Szinte már megszámlálhatatlan mezőgazdasági gép, veterán autó vett részt az idei, immár 13. alkalommal megrendezett Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozón. A hagyományokhoz hűen szeptember első hétvégéjén megszervezett rendezvényre idén határainkon túlról, Ausztriából, Németországból, Szlovákiából és Szerbiából is érkeztek gépészek.

A program nyitányaként a találkozón résztvevő mintegy 150 erőgép vonult fel  Mezőkövesd főutcáján, amelyre több százan voltak kíváncsiak.
A Mátyás király út – Kavicsos-tó – Eötvös utca útvonalon zajló menet után a Matyóföldi Alkotók és Művészetpártolók Egyesülete által összeállított kulturális műsort tekinthették meg a látogatók. A program ünnepi köszöntőkkel folytatódott. Csirmaz István, a Mezőgazdasági Gépmúzeumért K. h. Alapítvány elnökének bevezető gondolatai után elsőként dr. Fekete Zoltán polgármester mondott beszédet. A település első embere után Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzatokért Felelős Államtitkára méltatta a rendezvényt, illetve a múzeumalapító tevékenységét. A köszöntők sorát dr. Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa, majd pedig dr. Nagy László Gábor, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium múzeumi osztályának szaktanácsadója folytatta. Ezt követően a B-A-Z Megyei Közgyűlés nevében Csiger Lajos alelnök szólalt fel. A fenntartó Megyei Múzeumi Igazgatóság részéről pedig dr. Pusztai Tamás múzeumigazgató köszöntötte a jelenlévőket. A protokolláris rész lezárásaként Hajdu Ráfis János múzeumalapító és Kádár Zoltán múzeumigazgató köszönte meg a rendezvény támogatóinak segítségét.

Szakmai előadások

A délutáni szakmai program alkalmával a Gépmúzeum több, határainkon kívüli társintézménye mutatkozott be. Így a rendezvényre kilátogatók megismerkedhettek a csernátoni Haszmann Pál Néprajzi Múzeum tevékenységével, az Osztrák Történelmi és Mezőgazdasági Múzeum életével, valamint a  szlovákiai Serkén élő  ifj. Pohóczky Béla lelkész gyűjteményével. Emellett a Szerb Köztársaság közelmúltban Novo Milosevo-ban megnyitott múzeumával és gyűjtőtevékenységével is megismerkedhettek az érdeklődők. A szerb múzeumtulajdonos Csetomir Zeravica nem tudott eljönni a találkozóra, helyette jó barátja, Szekeres József  mutatta be az erőgépek frissen megalakult tárházát.
„János bácsival 1967-ben ismerkedtem meg, amikor először itt jártam. A 1960-as évek végén született meg a szerb múzeum megalakításának a gondolata, ugyanis a jelenlegi múzeumigazgató édesapját – aki egy évvel ezelőtt elhunyt – elhívtam ide 1968-ban, Mezőkövesdre, az akkori gépgyűjteménybe.  Amikor végignézte a traktorokat, eszközöket, azt mondta: »Holnaptól én is gyűjteni fogom a gépeket.«  Jelenleg 3000 m2 alapterületű ez a létesítmény, ahol 110 traktor, számos mezőgazdasági eszköz és gép kap helyet. Ezt a múzeumot 2011. július 15-én  nyitották meg hivatalosan.” – mondta el Szekeres József.
Emellett Andrea Uhlig és férje, Peter Uhlig a németországi Lanz Bulldog Múzeumot  mutatta be a jelenlévőknek.
„Németországból, a szlovák határ mellől, a Mezőkövesdtől 830 km-re lévő Burkhardtsdorf-ból érkeztünk. Ott van egy traktor- és motormúzeum. Nekünk ez a hobbink. Most a saját motorunkkal érkeztünk Mezőkövesdre. Magyar barátunk, a gyöngyösi Lévai Sándor hívott meg bennünket ide. Egy meleg levegővel hajtott motort hoztunk a találkozóra, amelyet beindítunk és bemutatunk az ide érkezőknek. Nagyon tetszik nekünk ez a múzeum, az, hogy itt ennyi régi gép megtalálható.” – emelte ki Andrea Uhlig.

Kiegészítő programok

A nap során folyamatosan megtekinthették az érdeklődők a felvonuláson résztvevő traktorokat, veterán járműket és maketteket. Emellett a szervezők kirakodó vásárral is várták a vendégeket. Az elmúlt évekhez hasonlóan mindig bemutatnak egy-egy mesterséget. Idén a szőrme és bőrkikészítés rejtelmeibe nyerhettek betekintést a látogatók Csirmaz Zsolt mezőkövesdi kisiparos jóvoltából.


Citroën és Mini Cooper találkozó

Szeptember 3-án nemcsak a gépészek, hanem a Citroën és Mini Cooper tulajdonosok is találkoztak városunkban, akik 40-40 darab különleges „Kacsa” autókkal és Minikkel vonultak fel délelőtt a Gépésztalálkozóra érkezett traktorokkal, veterán járművekkel együtt. A főként Louis de Funès filmekből ismert gépcsodákat később a Hősök terén lehetett közelebbről is szemrevételezni. A Citroën találkozó szervezői, az egyik autó csomagtartó karosszériáját átadták a mezőkövesdi Bollók Istvánnénak, aki azt matyó mintával díszítette. A matyó népművészetre oly jellemző motívumokkal feldíszített járgány részt vesz majd a jövő évi, Magyarországon megrendezendő Citroën világtalálkozón.
M. Zs.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…