2024. 07. 28. vasárnap

Szabolcs
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Változik a szelektív szemétgyűjtés módja?

Változik a szelektív szemétgyűjtés módja, hiszen sok helyen megszűnnek, sok helyen pedig vegyes gyűjtésre is használhatjuk majd a már kialakított szelektív gyűjtőket. Egyes helyeken különböző színű zsákokba gyűjtjük majd otthon, szelektíven a szemetet, s ezeket fogják összeszedni a hét különböző napjain a hulladékgazdálkodó cégek. A lomtalanítást is újra szabályozzák, így túrajáratok helyett – egy-egy kijelölt nap minden utcában, településrészen –  oda mennek majd, ahová hívják a hulladékgazdálkodással foglalkozó cégeket. Ezzel szeretné az állam megszüntetni, a már lassan üzletággá fejlődött „lomizást”.

Tomkó Istvánt, a Cirkont Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük, hogy mindez nem jelenti-e majd a költségek növekedést, amelyet a cégek a lakosságra hárítanak egy idő után?
–    Mindenképpen költségnövelőek ezek a megoldások a korábbiakhoz képest, hiszen a szemét feldolgozást tovább „finomítjuk”, – pl. újra válogatással – az növeli a költségeket. Miután már így is hatalmas a hulladékgazdálkodó cégek kintlévősége, így ezt nem nagyon lehet a lakosságra és az önkormányzatokra tovább hárítani, hiszen minek a kezelhetetlen kintlévőséget tovább szaporítani. A fő kérdés, persze az, hogy a szakma még nem nagyon látja, hogy ezeket a többletfeladatokat miből kompenzálja majd az állam? Talán a beszedett termékdíj egy része fedezi majd a megnövekedett hulladékkezelési feladatokat?

Egyszóval bennünk is sok a kérdés még az új tervezettel kapcsolatban, amelyre bizonyára fény derül majd a későbbiekben.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek