2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A munkaügyi valóság a statisztikai adatoknál is zordabb

A Policy Solutions elemzése szerint idén a magyar a harmadik legtöbbet dolgozó nemzet Európában, de az új Munka Törvénykönyve révén akár az első helyre is kerülhetünk. Azt azonban el kell mondani, hogy ezek a statisztikai adatok és elemzések általában nem a teljes valóságot türközik.
Az új Munka Törvénykönyve valójában a ma még jogellenesnek számító, bevett gyakorlatot fogja legitimizálni, így a valós munkaidő adatok alapján a magyarok ma is a legtöbbet dolgozó nemzetnek számítanak Európában.

Hazánkban elvétve fordul elő, hogy a túlórát rendesen nyilvántartják, illetve mivel egy állásból szinte képtelenség megélni, ezért aki teheti, a feketegazdaságban még mellékállást is vállal. Így, összességében a statisztikai adatokhoz képest akár kétszer annyi munkaórát is ledolgoznak az emberek. Természetesen ez sem szolgálati idejükbe, sem nyugdíjalapjukba nem számít bele. Miközben egy ember nem ritkán kettő munkáját végzi el, százezrek maradnak munka nélkül. A legtöbbet dolgozó nemzet címet ebben az értelemben a rabszolgamunka XXI. századi újraéledésének tekinthetjük.

Ezen az elhibázott  munkaügyi stratégián éppen a kormány által készített tervezettel ellentétesen, a munkaügyi jogszabályok szigorításával, valamint a gazdasági környezet célzott változtatásával lehetne javítani.

Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlési képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…